Osjessluis - Vanouds heette de sluis tussen Spui en Amstel Bintwijkersluis naar de Bintwijkerpoort, die tot de afbraak in 1526 nog als accijnskantoor voor de ossenmarkt ter plaatse dienst heeft gedaan. Na de bouw van de Regulierspoort* aan het zuideinde van de Kalver- straat* was de ossenmarkt daar tussen de beide poorten verplaatst. Het accijnshuisje is later op de hoge overwelving van de sluis gebouwd, die de naam Osjessluis gedragen heeft tot het Spui in 1882 werd gedempt.
Tijdens de ontgravingswerkzaamheden ten behoeve van de vernieuwing van de rioleringen asfaltering van het Spui werd een gedeelte van de vleugel- muur van de oude Osjessluis ontbloot en verwijderd. Bij de demping van het Spui in 1882 waren de walmuren blijkbaar in de bodem achtergebleven. Deze in 1526 gebouwde stenen brug kreeg ongeveer in 1545 sluisdeuren, die de afscheiding zijn geweest tussen de zogenaamde groene en blauwe boezem, twee van de boezems, waarin het Amsterdamse stadswater in de 17de eeuw was verdeeld.
LIT. Dr L. Jansen, De Kalverstraat, van rivierdijk tot winkelstraat, O.A. 1971, 316; J.H. Kruizinga, Amsterdam, stad der duizend bruggen, 1973, 62 en 71.