(1963) (cliché) (meestal in combinatie met geoude- of geouwehoer) gevleugeld geworden uitdrukking, populair gemaakt door de Nederlandse schrijver Gerard Reve. Hij zei ooit: : “De lezer zal misschien opwerpen, dat mijn betoog de grens van het geoudehoer nadert, of zelfs al overschreden heeft. Er is niets tegen geoudehoer, zolang er maar Gods zegen op rust, dat is wat ik altijd zeg’.” De uitdrukking 'waar Gods zegen op rust' bestond al veel eerder. Zo stond er in Dagblad van Noord-Brabant in 1934: “De landstorm is een goede organisatie, om ook de nationale eenheid te bevorderen. Op de eerste plaats kameraadschap, dan komen we ook de moeilijke tijden door, omdat er dan Gods zegen op rust.”
• De lezer zal misschien opwerpen, dat mijn betoog de grens van het geoudehoer nadert, of zelfs al overschreden heeft. Er is niets tegen geoudehoer, zolang er maar Gods zegen op rust, dat is wat ik altijd zeg. (Gerard Kornelis van het Reve: Brief uit Amsterdam. In: Tirade. Jaargang 7. 1963)
• Door Van het Reve's hypothese van (en geloof in) een wereldorde (‘God’) krijgen juist onopvallende details vaak een diepe zin. In zijn werk zijn dan ook zonder moeite verscheidene passages aan te wijzen, die dit onder woorden brengen, zoals: ‘De lezer zal misschien opwerpen, dat mijn betoog de grens van het geoudehoer nadert, of zelfs al overschreden heeft. Er is niets tegen geoudehoer, zolang er maar Gods zegen op rust, dat is wat ik altijd zeg. Trouwens, alsof het niet juist de kleine, zo vaak onopgemerkt blijvende en te weinig gewaardeerde dingen in het leven zijn, die dit zijn inhoud geven. (Tirade. Jaargang 15. 1971)
• Zo is er op blz. 245 niets tegen halfzachtheid, zolang er maar Gods zegen op rust, wat een variant is op de opmerking dat er niets is tegen „geoudehoer" zolang er maar Gods zegen op rust („dat is wat ik altijd zeg") in Op weg naar het einde. (Het vrije volk, 19/09/1980)
• De laatste zin van Jaap Goedegebuures uiterst negatieve verhandeling over Bezorgde ouders in het licht van Gerard Reves gehele oeuvre luidt: Reve is verslingerd geraakt aan gehouwehoer, en niet eens geouwehoer waar Gods zegen op rust. (De Volkskrant, 15/12/1988)
• Opvallend is dat zij, die volgens de Russische tovenaar niet van de schoonheid zijn, ook niet de eeuwigheid zullen beërven maar uitgeworpen zijn in de tijd (‘geklets’ staat natuurlijk in oppositie tot het ‘geoudehoer’ waar ‘Gods zegen op rust’ (Reve), Stijl dus, de enige weg tot schoonheid). (Tirade. Jaargang 39. 1995)
• Zeurende zinen. Het type ‘geouwehoer waar Gods zegen op rust’ om met Reve te spreken. Is Reve een voorbeeld voor je geweest? (Bzzlletin. Jaargang 26. 1996-1997)
• Vooral in de jaren tachtig heeft Reve de markt overvoerd met een reeks niet allemaal even fantastische brievenboeken, onder het motto: ‘Er is niets tegen geoudehoer, zolang er maar Gods zegen op rust' (‘Brieven van een aardappeleter Toch blijft hij een briljant briefschrijver, een talent dat hij toevallig op het spoor kwam: in het klassiek geworden tweeluik ‘Op weg naar het einde' en ‘Nader tot U'freewheelde Reve zich uit de beklemming die zijn schrijverschap begin jaren zestig verlamde. (Humo, 08/04/2021)
• Men dacht vaak dat ik schuimbekkend van woede deze stukjes tikte, maar ik poepte ze schaterlachend uit, want niets is verrukkellukker dan de lezer bij zijn ontbijt te verrassen met viezigheid waar Gods zegen op rust. (De Volkskrant, 28/12/2021)
• Voorts is er, vooral in de tweede helft van het boek, sprake van een opvallend grote hoeveelheid geouwehoer. En dan geen geouwehoer waar Gods zegen op rust, nee, sáái geouwehoer. (De Volkskrant, 12/03/2022)