Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 27-01-2024

vogeltjesdans

betekenis & definitie

(1980) (muz.) populair deuntje, waarbij de dansers vogelimitaties uitvoeren. Het gaat als volgt: eerst klepperen met de handen, daarna op-en-neergaan met de ellebogen (die het vogelgefladder moeten imiteren), daarna neergehurkt achten draaien met je achterste en tenslotte vier klappen in de handen geven, en dan wat rondhuppelen, al dan niet elkaar in de arm hakend. Het is vooral gekend als nummer van de Nederlandse groep De Electronica's (onder leiding van Marijn Heeren) uit het Brabantse St. Willebrord en was destijds een wereldhit. De Belgische accordeonist Hector Delfosse componeerde in 1980 de wereldberoemde 'vogeltjesdans', waarvan liefst meer dan 15 miljoen platen werden verkocht. Hij zou het volgens sommigen ontleend hebben aan een Oostenrijks volkslied. Volgens anderen zou de originele versie in de Zwitserse Alpen zijn ontstaan. De Zwitserse muzikant Werner Thomas noemde zijn compositie ‘Tchip Tchip’. De versie van Delfosse dreef mee op het enorme succes dat de Nederlandse Electronica's in eerste instantie met het nummer hadden. Er bestonden verschillende varianten. Er zou zelfs een houseversie geweest zijn. Het werd een groot succes op vnl. trouwfeesten. In het Frans werd het nummer ‘La dance des Canards’ genoemd.

• In eigen land heeft de „Vogeltjesdans" al plaatsgemaakt voor de „Poesjesdans", die ook bij de Fransen een gevoelige snaar schijnt te raken, gezien de verkoopcijfers in dat land. De Electronica's kunnen hun muren met edelmetaal behangen. Volgens de platenfirma heeft de „Vogeltjesdans" een-indrukwekkende lijst: de single is al zes keer met goud bekroond. (De Telegraaf, 24/11/1981)
• De besteverklede, hippe vogel, die bovendien deze "Vogeltjesdans" op originele wijze weet te brengen, wordt uitgeroepen tot "Miss-" of "Mister Vogel". (Limburgsch dagblad, 04/06/1982)
• Er is nog één probleempje te overwinnen: de muziek, die de quadrille moet ondersteunen. De afgelopen winter is daar veel over nagedacht (Vogeltjesdans erin of Vogeltjesdans eruit, om maar een voorbeeld te noemen). (Leeuwarder courant, 03/05/1984)
• De „verrassingstocht" — een topper bij 65-plussers en alleenstaanden — wordt bij voorkeur gemaakt in een volle bus die op de tonen van de Vogeltjesdans en Vader Abraham van koffiestop naar koffiestop deint. (De Telegraaf, 16/06/1990)
• In razend tempo komt de man eronder tot leven, gooit een keyboard op twee barkrukken en goochelt een Mexicaanse vogeltjesdans uit het apparaat. (Trouw, 24/02/1994)
• Vlaamse bruiloften (vreten tot 1 uur 's nachts en dan nog eens gauw de vogeltjesdans) verzinken in het niet bij zo'n Cypriotisch avondje. (Het Belang van Limburg, 19/04/1997)
• Delfosse, die vooral bekend werd door de ,,Vogeltjesdans'', werd 73 jaar. Het bericht verscheen in een deel van onze vorige oplage. De dood van de accordeonist kwam als een verrassing voor zijn intimi, omdat hij professioneel volop actief was. (De Standaard, 04/08/1998)
• Vogels doet al eens rare dingen, zoals zeggen dat ze in Doel zou gaan wonen, zoals reclame maken voor Volvo, of met een champagneglas in de hand de vogeltjesdans ten beste geven. (De Standaard, 05/12/2000, over de groene politica Mieke Vogels)
• De tweede 'flash mob' op het plein voor de Beurs was een succes. Voor de trappen van de Beurs danste een twintigtal uitgelaten flash mobbers de vogeltjesdans. (Het Laatste Nieuws, 14/08/2003)