Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 06-02-2024

sextortion

betekenis & definitie

(2012) (< Eng.) afpersseks; het dreigen met bewijsmateriaal of compromitterende informatie om iemands seksuele activiteit openbaar te maken; chantage met naaktfoto’s (verkregen via sociale media of door het overnemen van webcams). Portmanteau-woord van sex en extortion (afpersing). Sextortion is een misdaad en behoort tot het cyberpesten. Volgens de FBI zijn sinds 2021 een groot aantal kinderen die hier slachtoffer van waren, omgekomen door zelfmoord.

• Bij 'sextortion' slagen de afpersers erin een compromitterend beeld van hun slachtoffer te bemachtigen. (Het Laatste Nieuws, 29/09/2012)
• De nieuwste internettrend is er eentje waar u maar beter vér van wegblijft. Onze huiscartoonist Jeroom liet u er al mee kennismaken in de `Humo's pornomirakel'campagne: sextortion, afpersing via het internet, waarbij de slachtoffers met naaktbeelden van zichzelf worden gechanteerd. Meestal gaat het om jonge, naïeve meisjes die zich tot een stripact voor de webcam laten verleiden, maar ook mannen laten zich steeds vaker vangen. (Humo, 18/11/2014)
• Vorig jaar ontving Child Focus 240 oproepen met vragen over het internetgebruik en signalementen van zaken die niet zouden mogen. Voor dit jaar staat de teller al op 200. “Van elke tien oproepen gingen er zes over sexting, grooming of sextortion. Sexting omvat het verspreiden van seksueel getinte foto's. Bij grooming probeert een pedofiel het vertrouwen van een kind te winnen om af te spreken en uiteindelijk seks te hebben. Sextortion is afpersing: als het slachtoffers niet betaalt, verschijnen er pikante foto's van hem of haar online. Het bedrag schommelt meestal rond de 1.500 euro. (Het Nieuwsblad, 29/07/2016)
• Sinds een jaar of twee worden vooral tienerjongens tussen 15 en 17 jaar het slachtoffer van sextortion: beelden of foto's die ze van zichzelf hebben gemaakt en doorgestuurd naar een niet-bestaand meisje, worden gebruikt om hen te chanteren. (De Standaard, 03/05/2017)
• Sextortion, zoals de afpersingen met naaktbeelden worden genoemd, komt steeds vaker bij jongens voor, zegt hulporganisatie Helpwanted. Sinds 2016 zegt de organisatie een sterke toename te zien. (De Volkskrant, 03/11/2019)
• Het Computer Emergency Response Team van het Centrum ontving dit jaar al 4.484 meldingen van cyberincidenten, tegenover 1.600 vorig jaar. 'Het grootste deel gaat over pogingen tot fraude, zoals phishing, sextortion en telefoons of mails van valse Microsoft-medewerkers', vertelt de woordvoerster van het CCB, Katrien Eggers. 'Maar evenzeer zitten er meldingen tussen over gehackte accounts, gijzelsoftware...' (De Tijd, 26/12/2019)
• Zijn dienst heeft ervaring met intieme beelden die ongevraagd worden rondgestuurd, net als met zware gevallen van sextortion, afpersing met zulke naaktbeelden. (Het Laatste Nieuws, 11/09/2020)
• Stel dat ik slachtoffer ben van sextortion, dat ik een paar naaktfoto's heb doorgestuurd naar iemand en die persoon mijn foto's op een raar forum zet. Dan kan ik mijn foto's via PimEyes terugvinden, maar ben ik bijna verplicht een duur abonnement aan te schaffen om ze te kunnen opsporen. (De Morgen, 01/06/2022)
• ‘Sextortion komt wereldwijd voor’, schrijft Simavi in het persbericht. ‘Teken de petitie ‘Dit is de druppel’’. Dat doen we sowieso en daarna buigen we ons over het woord ‘sextortion’, een samentrekking van sexual (seksueel) en extortion (afpersing). ‘Afpersing van iemand die voor een webcam seks heeft gehad, naakt heeft geposeerd e.d.’, meldt Van Dale. Maar het begrip wordt dus ook breder gebruikt. De Engelstalige Wikipedia heeft het over elke vorm van niet-fysieke dwang om seks te hebben; machtsmisbruik door ambtenaren (zoals seks in ruil voor een identiteitsbewijs), leraren (in ruil voor een goed cijfer) en werkgevers (in ruil voor een baan). Het woord wordt veelvuldig gebruikt in aanloop naar de vernieuwde wet seksuele misdrijven, waarin sextortion strafbaar wordt gesteld. Ook stealthing wordt daarin opgenomen, van stealthy, stiekem – stiekem het condoom afdoen. Rond de eerste rechtszaken hier van deze vorm van seksueel geweld werd in kranten overigens het prima alternatief ‘condoombedrog’ gebruikt, want waarom Engelse woorden bezigen als er Nederlands voor is? (De Volkskrant, 25/10/2023)
• Jongeren bereiken is niet gemakkelijk, en op deze manier willen we dat laagdrempelig doen, vervolgt De Pauw. We zien vooral online een stijging van misbruik van kinderen en jongeren. Dat gaat van cyberpesten tot grensoverschrijdende sexting en zelfs sextortion. Tijdens de coronacrisis kwam dat opzetten, maar het is eigenlijk nooit gestopt. (Het Laatste Nieuws, 01/02/2024)