Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 20-06-2023

schijt een beer in het bos?

betekenis & definitie

(2007) (i.p.v. schijt ook, kakt, poept) (sch.) sarcastische repliek en antwoord op een dwaze vraag, waarop het antwoord vanzelfsprekend lijkt; retorische vraag . Ontleend aan het Engels: does a beer shit in the woods? Zie ook: hoe lang is een Chinees*? Is de paus* katholiek? Heeft Pinokkio houten kloten? Hebben kippen lippen? Lust een koe gras? Er zijn ongetwijfeld nog meer varianten. In het Engels zijn o.a. volgende uitroepen bekend: do beavers piss on flat rocks? does a bird have wings? does a chicken have lips? do I know my grandmother? do sheep wear sweaters? has a dog a nose? is the pope a guinea/polack? would a duck swim? De oudste die in dit taalgebied werd opgetekend is 'has a dog a nose?' (reeds in 1823).

• ,,Ik wilde woensdag graag mee in een ontsnapping en ik verwachtte dat Jens Voigt van CSC wel zou aanvallen. In Zwitserland vermoedde ik ook al eens een aanval van hem, toen sms'te ik Karsten of Jens iets van plan was. ,,Schijt een beer in het bos?'', kreeg ik terug. ,,Oftewel: natuurlijk. (www.gelderlander.nl, 19/07/2007)
• Een wielrenner mist in zijn leven heel veel kansen, zegt Bram Tankink. De Tukker wil graag een etappe winnen, maar het recept heeft hij nog niet gevonden. ,,Schijt een beer in het bos?” (Trouw, 19/07/2007)
• Dan gaat de telefoon. Het is één van mijn vaste vismaten Arnold. Of ik vrijdag mee ga vissen..?! "Schijt een beer in het bos? (www.carpfeeling.com, 08/12/2010)
• Kan Lilian daarbij betrokken zijn geweest?' 'Een sociologiestudente? Schijt een beer in het bos? (Andy McNab: Nul uur. 2011)
• Hij houdt niet van de Sinksenfoor, vraagt u zich af? Schijt een beer in het bos? Ik hou niet van kermissen tout court. (Gazet van Antwerpen, 08/05/2012)
• Sommige stellen vragen, waar je het antwoord al op weet. Je hoeft ze niet te stellen, het heeft totaal geen zin! Schijt een beer in het bos? (https://forum.fok.nl, 30/09/2013)
• Hebben we ook een adres?' 'Schijt een beer in het bos? 'Is de paus katholiek?' (Jeroen van Inkel: Kortsluiting. 2014)
• Wellicht is het vloeken in de kerk, maar persoonlijk kan ik me niet zo druk maken over al die verhalen rond matchfixing in Nederland. Het zal wel. 'Fans van Willem II onthutst', valt overal te lezen. Tilburg in rep en roer. Net als alle deskundigen die er schande van spreken en menen dat omkoping in Nederland niet kan bestaan. Schijt een beer in het bos? (www.ad.nl, 20/01/2015)
• Na geduldig luisteren ging hij weer aan zijn huiswerk, maar hij kwam even later nog twee keer binnen, achtereenvolgens om te vragen ‘of Sappho lesbisch was, ofzo’ (‘Schijt een beer in ’t bos?’, was mijn antwoord) en wat een fallussymbool was (‘Iets dat lijkt op een lul, maar het niet is’). (De Volkskrant, 22/05/2020)