Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 30-03-2022

quara, quarra

betekenis & definitie

(2020) (straattaal) quarantaine.

• Ook een veelgebezigde straattaalterm op dit moment volgens Soortkill: ‘quarra’, uitgesproken als ‘kwarra’. Kort voor quarantaine. Rappers brengen zogenoemde quarranummers uit, mensen informeren naar elkaars ‘quarratijd’. Soortkill: ‘Alles en iedereen is quarra.’ Quarra in je o dus, je zou er parra (gek) van worden. Laten we hopen dat die zinsnede binnenkort daadwerkelijk de straat op kan. (De Volkskrant, 23/04/2020)
• De coronacrisis leidt niet alleen tot nieuwe termen zoals ‘avklo’ (avondklok), ‘quara’ (quarantaine), ‘persco’ (persconferentie) en ‘lodo’ (lockdown). In een tijd zonder fysiek contact en sociale bijeenkomsten praten studenten vooral digitaal met elkaar. Daardoor korten ze steeds meer woorden af. (https://wholelattenews.com, 26/01/2021)
• Het loopt de spuigaten uit met de afko's in het corporale jargon. Alsof woorden als inspi en ari (arelaxed) nog niet erg genoeg waren, kun je nu ook iemand horen zeggen dat hij in quara moest met zijn quarrel (quarantainescharrel) of dat hij blij is dat de avklo is opgeheven. (De Volkskrant, 06/05/2021)