(1983) (Ned. reclame) kereltje met een petje op het hoofd, die (tijdens een televisiecommercial) de onsterfelijke woorden uitsprak: “Mijn moeder zegt dat het goed voor me is. Stom hè? Ik vind het gewoon lekker.” De reclame ging over (Calvé)pindakaas, dat volgens sommigen te vettig was en niet voedzaam. Copywriter (bij reclamebureau JWT) en bedenker van het filmpje was Harry Obdeijn.
• In een klap was „Petje Pitamientje" het populairste tv-acteurtje van het land. Op 8 maart werd het spotje door het publiek gekozen als leukste reclamefilmpje. En vorige week werd „Petje Pitamientje" door de reclamewereld zelf met een reclamejaarprijs bekroond. Ondertussen spreekt half Nederland van „pitamientjes" en werd de fabrikant overstroomd door fanmail. (De Telegraaf, 19/03/1984)
• Onder het motto „Maak van de tweede boterham een Caivé boterham" werd in eerste fase een 'bijscholingscampagne voor moeders met kinderen van 5 tot 15 jaar ontwikkeld en werd verteld dat pindakaas niet alleen lekker, maar ook gezond is. De campagne moest worden bijgesteld toen de prijsbëdervende gruttersoorlog uitbrak. Calvé verlaagde de prijs met 2%, maar bleef relatief duur. Een agressieve tijdschriftencampagne werd ontwikkeld om de vijand op afstand te houden. „Wordt de kleine man de dupe?" werd de boodschap. Petje Pitamientje maakte in derde instantie zijn opwachting. Het jochie zou een emotionele waarde aan het produkt toevoegen, een hoge reclameherinnering bewerkstelligen en — zonder de prcduktnaam te noemen — 'lekker en gezond' communiceren. (De Telegraaf, 20/05/1985)
• Waar denkt u aan bij het reclamedoel ‘op frequente contactbasis een kwalitatieve en emotionele meerwaarde aan Calvé Pindakaas geven’? Toch op z'n minst aan uw relationeel gebeuren, waarbinnen een stuk pindakaas geïntegreerd moet worden? Om u gerust te stellen: het gaat hier om de populaire STER-kleuter, wiens moeder zegt dat er zoveel ‘pitamientjes’ in de pindakaas zitten (in reclamekringen wordt vertederend gesproken over ‘Petje Pitamientje’ of gewoon ‘Petje’: ‘Petje maakt school’). (Onze Taal. Jaargang 54. 1985)
• Het lijkt alsof de bedrijven in ons land allemaal een 'eigen' kindje willen hebben. Calvé-pindakaas had Petje Pitamientje altijd als lieveling, maar nu steelt het bedrijf de STERshow met de jeugdige Evert van Benthem. Hamburgertent McDonald's is tegenwoordig verliefd op het jongetje dat een tsjiepgger (cheeseburger) bestelt en de luierfabrikant Peaudouce heeft zelfs een hele kudde baby's geadopteerd. (Trouw, 06/05/1987)
• Daar tussenin, van mei '84 tot en met augustus '85 om precies te zijn, scoorde de pindakaas van Calvé opvallend hoog in de hitlijst van de Nederlandse reclamewereld. Op een gegeven moment noemde maar liefst één op de vier Nederlanders het televisespotje van Calvé als de reclame die hem als eerste te binnen schoot. Een opvallend resultaat, dat wordt toegeschreven aan wat in reclamekringen algemeen bekend staat als het "Petje Pitamientje-effect". (Het Parool, 21/03/1988)
• De Nederlandse televisiekijker vindt de commercial 'Petje Pitamientje’ voor Calvé pindakaas het leukste Nederlandse tv-spotje aller tijden. Dat blijkt uit een telefonische enquête die onderzoeksbureau Interview donderdagavond hield na het vertonen van een speciaal STERblok. (Limburgsch dagblad, 03/12/1991)
• Petje Pitamientje daarentegen, het inmiddels legendarische (en groter gegroeide) kind dat ooit voor pindakaas optrad, bleek voor zijn hartveroverende presentatie slechts 500 gulden te hebben gehad. (De Telegraaf, 10/04/1992)
• De merkloze pindakaas, gekocht bij Dirk van den Broek, ƒ 2,71, wint met een zes plus. Holtackers ruikt echte pindalucht, van goed geroosterde pinda's, en proeft een goede nootsmaak. Bovendien is deze smeuïg tot op de bodem: 'Dit. moet wel de Petje Pitamientje zijn', concludeert hij. Van Ammelrooy proeft een goede, dikke substantie die ruikt naar verbrande pinda's. (De Volkskrant, 04/02/1995)
• Een speciaal geval vormen de bewust ‘in de markt gezette’ catchphrases, die door reclamemakers verzonnen worden. De voorbeelden zijn zeer talrijk. Van ‘Foutje, bedankt!’ en ‘Goed gedaan, jochie!’ (allebei Rijk de Gooijer) tot ‘Stom hè? Ik vind 't gewoon lekker!’ (de ‘Petje Pitamientje’-reclame) en ‘Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren’ (Johnny Kraaijkamp jr.) - het zijn allemaal zeer bruikbare uitdrukkingen in het dagelijkse verkeer, die geassocieerd kunnen worden met het te verkopen product. (Onze Taal. Jaargang 77. 2008)
• Zo mijmert regisseur Hans van Rijs over zijn vondst van een guitig jochie dat de boeken in zou gaan als 'Petje Pitamientje' en vertelt creatieveling Hans Horwitz over een toevallige ontmoeting met een Fiat Panda-eigenaar bij een tankstation, die hem meldde dat hij bestuurders van andersoortige auto's vierkant uitlachte. (Trouw, 23/03/2019)