(1955) (Amsterdam) bijnaam van de Westertoren en ook van de man die hem vereeuwigde, Johnny Jordaan (bijnaam van Jan van Musscher, 1924-1989). Het was zijn debuutsingle, met op de B-kant 'Bij ons in de Jordaan' (composities van Louis Noiret). Voorheen was hij een slecht betaalde zingende kelner. Met dit lied won hij in 1955 overtuigend de wedstrijd Beste stem van de Jordaan, waarna zijn carrière in een gigantische stroomversnelling raakte. Op 15 januari 1989 werden de klokken van de Westertoren geluid wanneer duizenden Amsterdammers afscheid namen van de Parel Van De Jordaan tijdens een uitvaartdienst in de Westerkerk. Ten tijde van de provojaren was Parel van de Jordaan ook de naam van een collectief, het Oranjecomité. Deze vereniging verspreidde destijds een pamflet waarin gewag werd gemaakt van het voornemen om LSD toe te dienen aan de paarden van de bereden politie. De leden wierpen ook nieuwe provotariese wapens, zoals de bakfiets, in de strijd.
• De Jordaners hebben de 32-jarige Johnny luidruchtig gehuldigd. Zichtbaar geroerd dankte hij voor de hulde en zong tot slot en tot vreugde van de Amsterdammers zijn bekende lied „De parel van de Jordaan: de Westertoren”. (Eindhovensch dagblad, 14/07/1955)
• Wellicht inde veronderstelling, dat men, na het succesvolle optreden van de (Johnny) Parel van de Jordaan, hier uitsluitend nog geeft om Amsterdam, kwam het revuegezelschap Frits Schakels naar schouwburg Dommering om te delen inde veronderstelde goodwill jegens de hoofdstad en haar gezelligste inwoners. (Winschoter courant, 19/09/1956)
• In die oude, gerafelde binnenstad, die met al zijn diefstallen-uit-nood door drugverslaafden iets weg begon te krijgen van Chicago tijdens de drooglegging, stond nog steeds de Parel van de Jordaan: de Westertoren, die als door een wonder de tand des tijds had getrotseerd. (De waarheid, 16/12/1978)
• Westertoren, parel van de Jordaan. (Het Parool, 11/12/1989)