Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 31-07-2023

LOL

betekenis & definitie

(1989) (comp, sms-en chattaal) acroniem van 'laughing out loud'. Deze samentrekking werd voor het eerst gebruikt in een nieuwsbrief van de organisatie achter het computernetwerk FidoNet, van 8 mei 1989.

• (Henk Rijks: Cybertalk, compulingo en netiquette. Taalgebruik en zeden in het tijdperk van de computer. 1995)
Ze maken bijvoorbeeld melding van afkortingen die 'elke e-mailgebruiker moet kennen', zoals LOL (laughing out loud, als iemand iets grappigs geschreven heeft) of F2F (face to face). In de praktijk gebruikt vrijwel niemand dat soort afkortingen. (Peter Burger & Jaap de Jong: Taalboek van de eeuw. 1999)
• ‘Maar’, benadrukt hij, ‘je moet niet vergeten dat dit aansluit bij een gewoon taalverschijnsel, namelijk het algemene streven naar verkorting. We zeggen “s.v.p.” in plaats van “s'il vous plaît”, en in ziekenhuizen zegt men “o.k.” in plaats van “operatiekamer”. Daardoor heb je kans dat bepaalde afkortingen uit de sms- of chattaal tot de standaardtaal zullen doordringen, zoals bijvoorbeeld LOL voor laughing out loud.’ (Onze Taal. Jaargang 70. 2001)
• Joshua lachte hardop. Althans, hij schreef: ‘lol’, dat staat voor: ‘laugh out loud’. (Heleen van Royen: Godin van de jacht. 2003)
• Driewerf moeha en een hele dikke LOL voor mevrouw I.C. Notting die op de afdeling oogheelkunde van het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag werkt. (www.GeenStijl.nl., 07/11/2009)
• (Ben van Balen: Ik zeg: doen! Pak je irritaal-momentje. 2010) p. 99
• LOL! Je bent ontdekt, Miss B! (Henk Rijks: Incognito. 2012)
• Mijn dochter houdt mijn Facebookgebruik als een havik in de gaten. Ik had laatst ‘LOL’ onder een grappig filmpje op haar pagina gezet. Was er helemaal trots op. Ik had dat woord al zo vaak gezien en begreep niet wat het betekende, tot Jesper me uitlegde dat het een afkorting is van Laughing Out Loud. (Heleen van Royen: De hartsvriendin. 2013)
• Ze scant het nieuws: iets over de deken van vulkanisch as die al maanden in de atmosfeer hangt, over precisiebombardementen op moslimwijken (‘precies óp de wijk, LOL!’)… (Auke Hulst: Slaap zacht, Johnny Idaho. 2015)
• Voorts wordt het taalgebruik van chatters minder speels en een stuk standaardtaliger naarmate ze ouder worden. Afkortingen als mss, ff, gwn en wrm zijn functionele verkortingsmechanismen en blijven het goed doen bij oudere chatters, net als een aantal typische letterwoorden zoals omg, lol en wtf. Maar ander geëxperimenteer met taal vinden oudere jongeren (17 tot 20 jaar) vaak belachelijk en dat groeit er dus langzaam uit. (de Standaard, 15/10/2015)
• Hij antwoordt een minuut later. ‘Ik wist dat ik van je zou horen :) Het is een grap. Ik had het jou eerst moeten vertellen. Lees mijn andere tweets. Ik ben de boel in de maling aan het nemen. Jij bent een geweldige schrijver. x’ ‘Lol, het is soms moeilijk om je tweets te begrijpen en te interpreteren,’ zeg ik. ‘Ben je oké?’ (Heleen van Royen: Moeder, dochter, minnares. 2020)
• ‘LOL’ typte je ooit in de chat om te laten weten dat je ergens hardop om moest lachen, maar inmiddels hoor je het ook in de spreektaal. ‘Ha, lol!’ verwijst eerder naar laughing out loud dan naar de oorspronkelijke lol – al is het best vreemd om te vermelden dat je hardop aan het lachen bent als je gesprekspartner gewoon kan zien of dat het geval is. (De Volkskrant, 10/06/2021)
• Ma stobbe voert de shortlist van de kinderwoorden aan. Het betekent ‘stop’, maar dan ‘cooler uitgesproken’. TikTokker Timon Verbeeck introduceerde het woord in zijn filmpjes. Verder op de lijst ook het onverwoestbare lol, oftewel laughing out loud, net als de aansprekingen bro en gast. Het lijstje sluit af met Bruh, een reactie op een domme vraag – Bruh, meen je dat? – of grappige situatie. (Het Nieuwsblad, 06/12/2021)