Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 21-04-2024

hotel California

betekenis & definitie

(2003) (cliché) metafoor voor een imaginaire plek: een soort luxehotel dat er gastvrij uitziet maar blijkbaar een verschrikkelijke plaats is waar je wel kunt uitchecken maar waar je nooit echt kunt vertrekken. Verwijst naar de legendarische plaat uit 1977 van de Amerikaanse rockgroep The Eagles. De eerste single van dit album is niet de wereldberoemde titeltrack, maar het door Glenn Frey gezongen New Kid in Town (dat ook al een catchphrase werd). Een bekende regel uit het titelnummer was: "I was thinking to myself: this could be heaven and this could be heil." Tijdens de Brexit werd "hotel California' vaak aangehaald als een 'oefening in de kwadratuur van de cirkel' of een onoplosbaar probleem. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw deed het verhaal de ronde dat Todos Santos het echte Hotel California was. Het hotel zou van naam veranderd zijn. Don Henley van The Eagles heeft echter altijd enig verband met Todos Santos ontkend. Tegenwoordig bestaan er escaperooms met de naam 'hotel California'.

• Volgens het blad The Atlantic hebben de VS in verscheidene ontwikkelingslanden verhoorcentra - Hotel California in het CIA-jargon - ingericht waar ze ongestoord booswichten kunnen verhoren. In sommige gevallen zijn de cellen te klein om recht te staan en moeten de gevangenen er naakt verblijven. Koude, extreme hitte of regen stellen hierbij het uithoudingsvermogen voortdurend op de proef. (Gazet van Antwerpen, 24/12/2003)
• 'Ik denk dat het seizoen der verleiding weer begint.''In uw ogen kunnen alleen mannen daadkrachtig optreden.' 'De heer Atsma zit samen met de oude publieke omroepen in Hotel California. Je kunt er wel inchecken, maar je kunt er nooit meer uit vertrekken.' (De Volkskrant, 21/03/2009)
• BrusselObligatiespecialist Guido Barthels verwijst naar 'Hotel California' van de Eagles: dat nummer gaat over een uitnodigend luxehotel dat een verschrikkelijke plaats blijkt te zijn waar de gasten niet meer weg geraken. (De Standaard, 23/12/2013)
• Een professor uit Mbuji-Mayi heeft me toen, zonder dat hij het wist, gered. Hij gaf me duizend dollar om aan zijn familie in België te geven. Terug in België héb ik dat natuurlijk gegeven, maar daar in Congo kon ik ermee overleven." Met twee zinnen uit 'Hotel California' van de Eagles probeert hij uit te leggen hoe die oorlogen al vijftien jaar in zijn lichaam en geest zitten: "You can check out any time you like. But you can never leave." (De Morgen, 04/07/2015)
• De Britten zitten na 40 jaar zo verankerd in de Europese Unie dat een brexit lijkt op het liedje 'Hotel California' van The Eagles: 'You can check out any time you like, but you can never leave'. Het lijkt er steeds meer op dat de brexit een oefening wordt in de kwadratuur van de cirkel: een onoplosbaar wiskundig probleem. (De Tijd, 03/09/2016)
• Voor de Britten is het einde van de ellende nog niet in zicht. De kans lijkt klein dat premier Theresa May een parlementaire meerderheid kan vinden voor de Brexitdeal. Na de tegenstem wacht ¬enkel onzekerheid en avontuur. Maar dat is steeds meer vooral een Brits probleem. Voor wat rest van de EU is meer nodig dan het besef dat Europa een soort Hotel California is: “ You can check out any¬time you want, but you can never leave.” (Het Nieuwsblad, 26/11/2018)
• Waarom zijn die kampen er nog niet, ondanks steun uit elke hoofdstad? Je moet de vraag omkeren: waarom zouden ze er wél zijn? De Unie stuurde haar beste onderhandelaars, zette druk en zwaaide met miljarden, maar Tunesië hapte niet toe. Logisch: zo'n opvang wordt gegarandeerde chaos. Voor migranten is dit een Hotel California, maar zonder de spiegels en de roze champagne. Ze raken er nooit meer uit: het pad naar Europa wordt er afgesneden en de weg terug is evenmin een optie. (De Standaard, 22/09/2020)
• De slotregel van een der wereldwijd meest gedraaide nummers op de radio, Hotel California van The Eagles, luidt: You can check out any time you like but you can never leave. Check rustig uit, weg kun je toch niet. In voormalig communistisch Europa was dit precies de oude Sovjetwereld. Wie vluchtte, was niet veilig. (De Volkskrant, 11/06/2021)
• De ambitie was er gelukkig nog, maar door zijn terugkeer had het resort ook iets weg van Hotel California: binnenkomen is verdomd eenvoudig, maar ontsnappen lijkt een utopie. Welkom in de 21ste eeuw. (De Volkskrant, 16/06/2022)
• Net als andere kunstvormen beïnvloedt popmuziek onze woordenschat. Zo schreef een krant enige tijd geleden met een knipoog naar een hit (1976) van The Eagles dat de euro 'opzettelijk als een hotel California' is ontworpen'. Eruit stappen is niet mogelijk, wordt daarmee bedoeld, een verwijzing naar de passage 'you can check out any time you like but you can never leave' (je kunt altijd uitchecken, maar nooit vertrekken). Hotel California is in ons taalgebied dan ook een uitdrukking geworden voor een toestand van afhankelijkheid of verstriktheid waaraan niet te ontsnappen valt. (Ton den Boon in Trouw,31/12/2022)
• Van Baal moet altijd aan het bekende nummer Hotel California van The Eagles denken, zegt hij, als een investeerder fossiele beleggingen schrapt. "Daar zit een zinnetje in: 'You can check out anytime you like, but you can never leave'." (Trouw, 16/06/2023)