Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 23-01-2024

hersenmist

betekenis & definitie

(1985) (< Eng. brain fog) (ook wel: mentale mist) (med.) symptomen van o.a. long covid (maar ook van allerlei auto-immuunziekten): een tijdelijke toestand van concentratieproblemen; verminderd cognitief functioneren; vermoeidheid; vergeetachtigheid. Alles is vaag en mistig in het hoofd. Hersenmist wordt ten onrechte wel eens geassocieerd met dementie (zoals aangegeven in de eerste vindplaats). Er zijn verschillende manieren om hersenmist te beheersen, afhankelijk van de oorzaak. Brain fog werd voor het eerst opgetekend in 1853. In ons taalgebied werd de vertaling veel later gebruikt.

• Ja, tegen mijn hospita kan ik zeggen: Maar ik heb u toch al betaald! Dan maak ik gebruik van haar lichte dementie - van haar hersenmist zal ik maar zeggen, schandelijk is dat, daarvoor zou ik opgesloten moeten worden, stout stout!" (Het Parool, 20/03/1985)
• Dat kan mogelijk een verklaring bieden voor 'lange covid', het fenomeen waarbij patiënten die vaak niet eens zo ziek zijn geweest nog maandenlang last houden van geheugenverlies, hoofdpijn, extreme vermoeidheid en 'hersenmist', een vaag gevoel in het hoofd. (De Volkskrant, 28/09/2020)
• Covid-19 associëren we vooral met symptomen zoals hoesten, kortademigheid en geurverlies, maar ook maag en darmen kunnen aangetast worden met klachten als misselijkheid en diarree. Die hebben een effect op de darmflora. Vandaar dat ook voeding een rol kan spelen bij het herstel na een covid-19-infectie. Sommigen zijn snel weer op de been maar een aanzienlijke groep mensen doet er lang over om volledig te herstellen na een covid-infectie. Zij kampen vaak nog maanden met klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, geheugenproblemen en hersenmist. (Knack, 29/04/2021)
• Zes maanden na een coronabesmetting kampt minstens één op de zeven patiënten nog met symptomen, zoals vermoeidheid, kortademigheid en zogenaamde hersenmist, een verzameling van geheugen- en concentratieproblemen. (Het Laatste Nieuws, 26/10/2021)
• De Amerikaanse onderzoekers namen allerlei aspecten van het immuunsysteem onder de loep. Ze bekeken het bloed van 99 patiënten die gemiddeld een jaar zware klachten hadden na een corona-infectie – zij hadden voornamelijk last van extreme vermoeidheid, geheugenproblemen en ‘hersenmist’. (De Standaard, 22/08/2022)
• Wetenschappers van de universiteit King's College ontdekten dat een bijzondere immuunreactie op het coronavirus het afsterven van hersencellen verhoogt. De bevindingen suggereren dat covid neurologische problemen kan veroorzaken zonder dat het virus de hersenen zelf hoeft te infecteren. Aangenomen wordt dat dit proces ten grondslag ligt aan het delirium bij covidpatiënten, maar het kan ook bijdragen tot hersenmist en concentratie- en slaapproblemen. (De Morgen, 06/10/2022)
• Brain fog, ook wel hersenmist genoemd, is een fenomeen waarbij je je verward, verstrooid, vergeetachtig en vermoeid voelt. Je kunt je moeilijk concentreren en het lijkt alsof je gedachten zich in een dikke mist hullen. Sommige mensen hebben ook moeite om op woorden te komen. (Libelle, 02/03/2023)
• Het bleek long covid. Van Doornik was doodmoe. Ze verloor haar smaak, heel raar als je over een kok schrijft. Maar het ergste was dat ook haar denkvermogen verdween. "Ik werd min of meer dement", zegt ze. "Ging ik yoghurt staan koken in plaats van melk." Hersenmist heet dat: je kunt niet helder denken en geen verbanden meer leggen. Je geheugen werkt nauwelijks en je brein filtert niets meer, waardoor alles even hard binnenkomt. (Trouw, 18/07/2023)
• Nogal wat onderzoekers wijzen op de opvallende overeenkomsten met ‘pots’, voluit ‘posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom’. Een zenuwstoring, die soms ontstaat na een hersenschudding, met onder meer vermoeidheid, hersenmist, wazig zien en hartkloppingen als kenmerken. (Het Laatste Nieuws, 29/12/2023)
• Het begrip hersenmist komt dan heel goed uit. Klinkt als een gewichtig excuus, toch? Het staat al geruime tijd in Van Dale (sinds 2007: ‘ver¬war¬de toe¬stand waar¬bij je je her¬se¬nen niet goed kunt ge¬brui¬ken en je niet goed kunt con¬cen¬tre-ren’), maar het heeft een enorme boost in het spraakgebruik gekregen door corona, en vooral de gevolgen daarvan. (De Volkskrant, 17/01/2024)
• De Zwitsers keken naar patiënten die gehospitaliseerd waren voor Covid-19. Van Weyenbergh bestudeerde patiënten die juist een vrij milde acute fase hadden doorgemaakt. “Er zijn patiënten die voorheen heel fit waren en nu bedlegerig zijn, maar er is ook een groep die voordien al klachten had. En de klachten zijn ook divers, van lichamelijke uitputting tot hersenmist en hoofdpijn.” (Het Belang van Limburg, 20/01/2024)