(18e eeuw) (Vlaanderen, cliché) ieder zorgt altijd eerst voor zichzelf en daarna pas voor iemand anders. Vgl. Alexander*, alles voor mij en niets voor een ander.
• (Carolus Tuinman: De oorsprong en uitleg van dagelyks gebruikte Nederduitsche spreekwoorden, opgeheldert tot grondig verstand der vaderlandsche moedertaal. 1727)
• Eerst zorgen veur zij(n) moeders kind, eerst oompje en dan oompjes kinderen, Fr.charité bien ordonnée commence par soi – même. (Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en letterkunde. 1903)
• Eerst oompje, en dan oompjes kinderen. (De Vlaamse Gids. 1959)
• Hoe nauwer de verwantschap hoe groter de betrokkenheid. Het lot van een broer trek je je in dat geval meer aan dan dat van een nicht. Of zoals het spreekwoord zegt: eerst oompje, dan oompjes kinderen. (Dirk van Babylon: Carthago herrezen. 1987)
• Eerst oompje en dan oompjes kinderen. Maar vergeet toch ook niet dat jij zonder onze hulp nu in woonblok 61 van het Kleine Kamp zou zitten, samen met de invaliden van de sokkenstopperij. (Bob Mendes: De smaak van vrijheid. 2011)
• Een spontane, natuurlijke reflex als het ware: eerst oompje, en dan oompjes kinderen. (Bieke Vandekerckhove: De smaak van stilte. 2012)
• De mens gaat echter de overschotten invriezen als een appeltje voor de dorst, ook als vele van zijn medemensen honger lijden (het is afschuwelijk dat dit een van onze economische principes is: eerst oompje en dan oompjes kinderen!). (Ulrich Libbrecht: De bricoleur en de dummies. Een boek voor jonge denkers en dromers. 2015)
• De zegswijze 'Het hemd is nader dan de rok' stond dezer dagen wel vaker in deze krant. Onder meer in verband met de heisa tussen Wallonië en Vlaanderen inzake Saoedi-Arabië. De twee gewesten laten hun eigen belangen voorgaan, bedoelde de auteur. Of: een mens is eerder geneigd iets voor zichzelf of voor zijn familie te doen dan voor een ander. Er zit een bijklank in van spot, verwant met de Vlaamse uitdrukking: 'Eerst oomke en dan oomkes kinderen'. Zeker als er geld mee gemoeid is. (Het Belang van Limburg, 20/04/2017)
• Ik kan niet zomaar een houding aannemen van “ ik trek het me niet aan, eerst oompje, dan oompjes kinderen”. (Louis van Dievel: De dokter is uw kameraad niet. Uit het leven van Guust van Mol. 2020)