(1956) (< Eng. d.j., disc jockey) (muz.) plaatjesdraaier; iemand die voor de radio of in discotheken verbindende tekst tussen twee grammofoonplaten of cd’s spreekt. Destijds ook wel ‘plaatberijder’, 'platensmoezer' of ‘hitmeester’ genoemd. Zijn (haar) vak bestaat erin om een aantal uren achtereen vinylplaten te ‘jassen’*. De naam disc-jockey ontstond in New Vork in 1937. Het woord werd uitgevonden door het weekblad van de Amerikaanse theater- en radiowereld, „Variety". Disc jockey kon je in 1970 nog in geen enkel Nederlands woordenboek terugvinden. Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw (de opkomst van house*) zijn deejays de nieuwe popsterren geworden, met vaardigheden zoals mixen en scratchen*. In het Engelse slang kende men nog de alternatieve benamingen ‘jock’ en ‘pancake turner’ (alleen voor grammofoonplaten).
• Soms ging zon programma een dermate bedenkelijke kant uit, dat de politiebrigades voor de strijd tegen ontucht er aan te pas moesten komen. „Variety", dat deze geschiedenis uit 1937 heeft geboekstaafd, voegt er nog aan toe, dat de DJ's (Deejay's) na '45 zo’n grote macht hebbén gekregen, dat een goede vakman „een staart is die een hond kan laten kwispelen". (De Volkskrant, 08/12/1956)
• Amerikaanse deejay’s draaien platen die de tieners mooi vinden en zitten daarbij niet als ’n vader op plechtige toon platen aan te kondigen zoals D.D. dat doet, maar discjockey’s die werkelijk geschikt zijn voor tieneruitzendingen vindt men in ons land niet. (Nieuwe Tilburgsche courant, 31/01/1962)
• Block geloofde in radio van Block-tot-man en Block-totvrouw. Dank zij het luisteraarsonderzoek wist hij precies tot wat voor soort mensen en welke voorliefdes voor grammofoonplaten hij zich richtte. Hij was vooral een disc jockey - of 'deejay' of platter spieler' of 'platterspinner' - voor mensen van middelbare leeftijd met plezier in de smeltende Manken en maten van danszaalmuziek, de danszaal van het beteire soort. (Het Parool, 14/10/1967)
• Toen het uit was sprak Miranda geërgerd boven de hysterische routine van de deejay uit. (De Revisor. Jaargang 2. 1975)
• Lang niet iedereen weet wat een deejay is of een scriptgirl, inzoomen of playbacken. (Onze Taal. Jaargang 46. 1977)
• Uit een onder een groot aantal discjockeys gehouden enquête blijkt dat de deejay gemiddeld ƒ 116,- per week besteedt aan platen. Voorts zegt 91% een vrije keus te hebben bij het draaien van de platen In de diverse localiteiten en noemt 23% zich een 'pratende deejay’. (Algemeen Dagblad, 03/11/1989)
• Sure Shot, het openingsnummer, van de schitterende nieuwe CD Ill Communication was meteen een treffer. Deejay Hurricane zorgde voor de juiste scratches en drumloopjes. (Het Belang van Limburg, 17/06/1994)