(1980) (< Eng.) vooroordeel tegen of discriminatie van mensen op grond van leeftijd. Leeftijd is een van de bepalende factoren geworden in de maatschappelijke beoordeling. De betekenis van mensen wordt vaak afgemeten aan hun jaren. Het woord werd gevormd naar analogie van racism en sexism. De term ageism werd in 1969 geïntroduceerd door Dr. Robert Butler van Washington DC, een specialist in geriatrische medicijnen (volgens de Oxford Dictionary of New Words). Een vergelijkbaar begrip, gerontophobia (vrees of afkeer voor of van ouderdom of oudere mensen) werd het eerst in 1978 gebruikt.
• Grey Panthers (Grijze Panters) komen in clubhuizen bijeen om heftig -te discussiëren. Een voorbeeld van hetgeen men in Amerika „ageism" noemt, een nieuwe filosofie van de ouderdom. (De Telegraaf, 22/03/1980)
• In de Verenigde Staten krijgen talloze jongeren van begin twintig leidinggevende posities toevertrouwd. Een speciaal jeugdloon wordt in dat land gezien als leeftijdsdiscriminatie, ageism, wat als net zo verwerpelijk gezien wordt als seksisme en racisme. (De Gids. Jaargang 144. 1981)
• Ageïsme is het jongere broertje van racisme en seksisme. Alle drie gaan ze ervan uit dat bepaalde mensen ongelijkwaardig zijn aan anderen wegens veronderstelde of gemiddelde groepskenmerken. (De Volkskrant, 16/05/1987)
• Het uiterlijk is bij alle categorieën scheldwoorden een geliefde inspiratiebron; de ‘ageisms’ vormen daarop geen uitzondering. Op dagen dat houders van een 65+-kaart gratis kunnen reizen, vallen de termen grijze golf en grijze plaag regelmatig in het middenpad te beluisteren; ook de uitdrukking rimpelclub heb ik bij die gelegenheid opgetekend. (Onze Taal. Jaargang 58. 1989)
• Ouderenbonden beginnen zich te verzetten tegen discriminatie van senioren op de arbeidsmarkt, in Amerika bekend als 'ageism'. (NRC Handelsblad, 02/10/1991)
• Het begrip leeftijdsdiscriminatie, of, zoals de Amerikanen het noemen ageism, begint in Nederland eindelijk een beetje ingeburgerd te raken. De term duikt hier eigenlijk alleen op in verband met de ouderen in onze samenleving. Dat is echter een veel te beperkt gebruik van het begrip. Zowel overheid als bedrijfsleven hanteren in Nederland met vaste regelmaat en op grote schaal leeftijdseisen als selectiecriterium. In Amerika is dat bij wet verboden. (De Volkskrant, 11/04/1992)
• Of het moeilijker of makkelijker zou zijn om een borst, of nog iets intiemers, op de tast te herkennen dan een tamelijk openbaar lichaamsdeel als een hand weet ik niet. Veel hangt af van hoe lang je elkaar kent (hier hebben de ouderen onder ons een voorsprong) en hoe vertrouwelijk de lijfelijke omgang is (hier niet, of is het ageism om dat te zeggen?) (NRC Handelsblad, 23/12/1993)
• Politici, maar ook hulp- en dienstverleners, lijden aan ,,ageism'' (discriminatie van ouderen in de samenleving). Maatschappelijk zijn we nog niet in staat de laatste levensfase als een volwaardige fase te integreren. Het veronderstelt een nieuw taalgebruik en een visie waarin ouder worden niet wordt opgevat als een fase van verminderd mens-zijn, maar als zinvol en tot zin te brengen. (De Standaard, 07/09/2000)
• Volgens Willaert is dit veranderde levensgevoel de oorzaak van de heterogene groep die de senioren vormen. Hij ziet op sociologisch vlak een kloof ontstaan tussen de verschillende generaties van mensen op leeftijd. Het gevaar is reëel dat een mentaliteit en daaraan gekoppeld een bepaald soort vrijetijdsbeleving uitsterven, omdat de jongere senioren zich in niets verwant voelen met de oudere. Oud desavoueert ouder. Van ageism gesproken. (De Morgen, 18/12/2004)
• Dat wij pas ingrijpen na beschadiging of zelfs mishandeling noemt hij juvenile ageism (letterlijk: kinder-leeftijdsdiscriminatie). Een goede vertaling daarvan zou babydiscriminatie kunnen zijn. (Trouw, 17/07/2010)
• “OKRA ergert zich mateloos aan de stigmatisering van senioren, de negatieve beeldvorming en stereotyperingen rond leeftijd”, zegt woordvoerder Eric Sohl. “Ageism (leeftijdsdiscriminatie, red.) is een pijnlijke realiteit voor vele senioren. Het betuttelen van senioren ‘omdat ze niet mee zijn’ moet dringend stoppen. (Het Laatste Nieuws, 16/10/2024)