(DAURAT), eigenlijk Jean Disnemandi, bekend Hellenist en Frans dichter (Le Dorat, bij Limoges, 1508 - Parijs 1 Nov. 1588), is in de geschiedenis van de Franse literatuur bekend gebleven om zijn invloed op de groep der Pléiade. Type van de geleerde humanist, van adellijke afkomst, geeft hij eerst les in Grieks en Latijn in het huis van Lazare Baïf aan diens zoon Jean-Antoine, tegelijk met Ronsard.
In Dec. 1547 krijgt Dorat de leiding van het Collège Coqueret op de Montagne Ste Geneviève in Parijs; daarmede bereikt zijn onderwijs meer leerlingen en wordt het collège beroemd. Vijf jaar lang volgt Ronsard het onderwijs van Dorat; hij zal later van zijn leermeester zeggen, dat hij van hem niet alleen Grieks leerde maar ook poëzie en zal hem noemen „de goddelijke Daurat” (le divin Daurat). Dorat behandelde met zijn leerlingen ook de Alexandrijnse poëzie. De Odes van Ronsard (1550) zijn geschreven onder de directe invloed van zijn behandeling van Pindarus. De Défense et Illustration van Du Bellay wordt voorafgegaan door een Grieks lofdicht van Dorat. Hij schreef ook Franse gedichten die overigens weinig betekenen; met zijn Griekse en Latijnse in totaal 50.000 verzen.DR. G. G. ELLERBROEK
Bibl.: J. Aurati Lemovicis poetae et interpretis regii poemata (1586). Zijn Œuvres poétiques françaises zijn uitgeg. door Ch. Marty-Laveaux (1875).
Lit.: P. de Nolhac, Ronsard et l’humanisme (Paris 1921); P. Camo, J. D., in: Muse française, 10 Febr. 1924.