Zingiberaceën is de naam van eene éénzaadlobbige plantenfamilie uit de orde der Scitamineën. Zij omvat kruiden met een meestal kruipenden of knolligen wortelstok, enkel voorzien van wortelbladeren of ook van afwisselende stengelbladeren, die een scheedevormigen steel en eene gave, gaafrandige bladschijf hebben, van wier dikke middennerf talrijke evenwijdige zijnerven zich naar beide kanten uitstrekken. De bloemen zijn tweeslachtig, onregelmatig, eind- of wortelstandig en meestal in aren, trossen of pluimen gerangschikt. Het buitenste, kortere bloemdek is gewoonlijk gekleurd, buisvormig, gaaf, drietandig of driespletig.
Het binnenste bloemdek is bloemkroonachtig, heeft eene min of meer lange buis en een 6-spletigen zoom, wiens buitenste drie slippen alle of met uitzondering van de voorste aan elkander gelijk zijn, terwijl van de binnenste drie, doorgaans de beide zijwaarts geplaatste, aan elkander gelijk zijn en de achterste grooter is en eene platte of zakvormige lip vormt. De éénige meeldraad bevindt zich tegenover die voorste en buitenste slip van het buitenste bloemdek; hij bestaat uit een langen helmdraad en een tweehokkigen helmknop. Het vruchtbeginsel is onderstandig en driehokkig, en in den binnenhoek van elk hok heeft men twee of meer rijen anatropen zaadknoppen. De draadvormige stijl rijst tusschen de beide hokken van den helmknop omhoog zonder daarmede vergroeid te wezen en eindigt in een knodsvormigen, ook wel een trechtervormig uitgeholden stamper. De vrucht is eene driehokkige hokverbrekende zaaddoos, zelden eene bes. De hoekige of ronde zaden hebben veelal eene gerimpelde schil en zijn wel eens met vruchtvleesch voorzien. zij bevatten meelig kiemwit, in welks as de regte kiem gelegen is. Men vindt de Zingiberaceën alleen in de keerkringslanden, vooral in Azië, en zij onderscheiden zich door hare aetherische olie en hars, die zich voornamelijk in den wortelstok bevinden, voorts door eene bittere extractiefstof en door zetmeel, zoodat deze gewassen belangrijke specerijen en geneesmiddelen leveren. Ook hunne vruchten bevatten aromatische bestanddeelen.