Zephyrus, de Westewind, is in de Grieksche mythologie een zoon van Aeolus of van Astraeus en van Eos. Hij schaakte zijne beminde, de schoone Chloris, en schonk haar de heerschappij over het gebied der bloemen. Zij schonk hem een zoon, Corpus genaamd en door Zeus (Jupiter) belast met het beheer over de vruchten. Bij de harpye Podarge werd hij de vader der snelvoetige rossen van Achilles en van een ros van Arion.
Daar Hyacinthus hem versmaadde, veroorzaakte hij den dood van dezen door de werpschijf van Apollo naar diens hoofd te doen vliegen. Bij de Romeinen was Zephyrus onder den naam van Favonius de beschermgod van bloemen en vruchten. De kunst stelt hem voor met bloemen in de plooijen van zijn mantel.
De dichters geven den naam van Zephier of Zefier aan een koelen, zachten, verkwikkenden westewind, — en in Frankrijk werd een Afrikaansch strafbataljon van jagers dat der Zephyrs geheeten. Thans bestempelt men met dien naam ligte Afrikaansche infanterie, bevattende volgens de wet van 13 Maart 1875 drie bataljons, gezamenlijk 75 officieren, 378 onderofficieren en 3600 man.