Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 20-08-2018

Zeevaartscholen

betekenis & definitie

Zeevaartscholen zijn inrigtingen van onderwijs, waar toekomstige scheeps-officieren worden gevormd voor de koopvaardij. In Frankrijk heeft men er 28 onder den naam van écoles d’hydrographie, waar kosteloos onderwijs in de zeevaartkunde wordt gegeven door leeraren, van Staatswege geëxamineerd, aangesteld en bezoldigd. Elke school is voorzien van de noodige hulpmiddelen, en de leerlingen worden er opgeleid tot het examen voor kapitein op de groote vaart (capitaine au long cours) en voor gezagvoerder op de kustvaart (maître au cabotage). Die examens worden afgenomen door eene staatscommissie.

In Zweden hebben de zeevaartscholen eene afdeeling voor navigatie met afzonderlijke klassen voor stuurlieden en voor kapiteins, eene voor machinisten en eene voor scheepsbouw. Ook hier worden de leeraren — één voor elk 20-tal leerlingen — door de regéring aangesteld en bezoldigd en de bewijzen van bekwaamheid door een examen verkregen. In Duitschland heeft men 20 zeevaartscholen, in drie groepen verdeeld. De leeraren zijn staatsambtenaren, en de scholen hebben doorgaans drie klassen, namelijk eene voorbereidingsklasse, eene klasse voor stuurlieden en eene voor gezagvoerders. Ook in Denemarken en Portugal heeft men Rijkszeevaartscholen, terwijl in Engeland het door den Staat gewettigde apprentice-stelsel bestaat. In Nederland, te voren de eerste onder de zeevarende mogendheden, heeft men eene voortreffelijke kweekschool voor de zeevaart te Amsterdam, in 1781 vooral door de medewerking van admiraal Kinsbergen gesticht en in den jongsten tijd prachtig verbouwd, — eene inrigting die uit eigene fondsen in hare uitgaven voorziet.

Daar wordt in een driejarigen cursus alles onderwezen, wat een zeeman noodig heeft te weten. Op degelijke wiskundige gronden wordt er de zeevaartkunde gebouwd, en terwijl er gelegenheid is voor practische oefeningen, worden er ook de nieuwe talen niet verwaarloosd. Voor ’t overige heeft men in ons land gemeentelijke zeevaartscholen te Rotterdam, Middelburg, Dordrecht, Harlingen, Groningen en Schiermonnikoog, en enkele van deze ontvangen een gering subsidie. Zij voldoen dan ook geenszins aan de eischen van onzen tijd, zoodat meer en meer bij onze Regéring wordt aangedrongen op het stichten van Rijkszeevaartscholen naar het voorbeeld van het buitenland. Zie voorts onder Stuurmanskunst.

< >