Verbruggen of Verbrugghen. Onder dezen naam vermelden wij:
Pieter Verbruggen, de Oude, een verdienstelijk beeldhouwer, geboren te Antwerpen omtrent het jaar 1609. Hij oefende zich onder de leiding van Quellinus, werd in 1642 in het St. Lucasgild opgenomen en er in 1660 tot deken gekozen. Van hem is de groep der „Vier Evangelisten” in de kerk van Onze Lieve Vrouw te Antwerpen.
Pieter Verbruggen, de Jonge, een zoon van den voorgaande en geboren te Antwerpen in 1640. Hij werd in 1661 als meester in het St. Lucasgild opgenomen, toefde eenigen tijd te Rome, waar hij den bentnaam van Ballon ontving, en werkte na zijn terugkeer voornamelijk voor de kerken te Antwerpen en te Leuven, waar zich fraaije beelden en praalgraven van zijne hand bevinden. Ook vervaardigde hij de fontein op de groote markt te Yperen, en overleed in 1692.
Hendrik Franciscus Verbruggen, een broeder van den voorgaande en geboren te Antwerpen omstreeks het jaar 1655. Hp was in 1689 deken van het St. Lucasgild aldaar en overleed in 1724. Van hem heeft men een praalgraf van Maria Kripholis in de hoofdkerk te Antwerpen, den preekstoel en „Elias" in de Carmelieterkerk aldaar, het hoofd-altaar in de kerk te Tongerloo en de preekstoelen in de St. Pieterskerk te Mechelen en in de kerk van Ste Gudule te Brussel.
Caspar Pieter Verbruggen, waarschijnlijk een zoon van Pieter Verbruggen, de Jonge. Hij werd geboren te Antwerpen, was een verdienstelijk bloemschilder en eenigen tijd deken van het gild, doch verhuisde naar’s Gravenhage, waar hij overvloed van werk vond in het beschilderen van zalen, plafonds, schoorsteenen enz. Hij werkte veel met Terwesten, maar keerde eindelijk naar Antwerpen terug, waar hij in 1720 in behoeftige omstandigheden overleed.
Gijsbert Verbruggen, een verdienstelijk portret- en genreschilder, geboren te Leiden den 12den Julij 1633. Hij was leerling van Dou en werkte in de manier van zijn meester. Lang vertoefde hij in Engeland en woonde vervolgens te Delft, waar hij den 24sten Januarij 1730 overleed.