Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 20-08-2018

Var

betekenis & definitie

Var, in het Italiaansch Varo en in het Latijn Varus, is de naam van eene kustrivier in het zuidoosten van Frankrijk. Zij ontspringt op de Zee-Alpen aan den voet van den Mont Pelaz en aan de grenzen van de departementen Basses Alpes en Alpes Maritimes. Zij heeft een snellen stroom, neemt de Tinea, de Vesubia en de Esteron in zich op en stort na een loop van 135 Ned. mijl, zonder ergens bevaarbaar te wezen, tusschen Nizza en Antibes zich uit in de Middellandsche Zee. De Var was tot 1860 (vóór de annexatie van Nizza) in haar benedenloop de grens tusschen Frankrijk en Sardinië.

Het departement Var, naar deze rivier genoemd, maar thans niet meer door haar besproeid, omdat zijn voormalig arrondissement Grosse in 1860 bij het nieuwe departement Alpes Maritimes werd gevoegd, is omringd door de departementen Basses Alpes, Alpes Maritimes, Bouches du Rhône en door de Middellandsche Zee en telt op 110,8 □ geogr. mijl omstreeks 300000 inwoners. De bodem is er grootendeels bergachtig; in het westelijk gedeelte strekken kalkgevaarten zich uit met den Pyramide de Lacher (1715 Ned. el hoog), en tot de alleenstaande berggroepen behooren de Monts d’Estérel (500—600 Ned. el hoog) en de Montagne des Maures (400 Ned. el hoog). In het zuiden gaat de bergstreek over in lage heuvels en eindelijk in duinen. De kusten zijn er rotsachtig en steil, met vele kapen, baaijen en eilanden, o. a. de Hyérische Eilanden, en tot de rivieren behooren er: de Verdon, de Argens, en onderscheidene kustrivieren. Ook zijn er eenige meren. Het klimaat is er wegens het gebergte en de zee zeer gematigd, en men heeft er zelden vorst. De grond is er, met uitzondering van enkele vlakten, vrij schraal, zoodat hij geen graan genoeg oplevert voor de bevolking. Daarentegen zijn er uitgestrekte bosschen.

Men verbouwt er tarwe, gerst, haver, aardappelen, veel peulvruchten, en vooral verkrijgt men er eene aanzienlijke hoeveelheid olijvenolie en wijn (in 1876 van dezen laatsten 3353000 Ned. vat), — voorts ooft, oranjeappelen, vijgen, amandelen, tabak enz. De wouden leveren kastanjes, kurk en hout. Behalve onze gewone huisdieren heeft men er wild en gevogelte. Ook levert de zijdeteelt er groote voordeelen, en de meren en de zee zijn er ruimschoots voorzien van visch, — de zee inzonderheid van thonijnen, oesters en koraal. Het rijk der delfstoffen geeft er steenen bruinkolen, gips en kalk, ijzer-, lood- en kopererts, en in drie zoutziederijen aan de kust wordt veel zout verkregen.

De nijverheid strekt er zich vooral uit tot ijzer- en kopersmelterij, de vervaardiging van stoomwerktuigen, fayence, glas, papier, kaarsen, zeep, soda, leder, kurken, vaten, vilt, tapijten, schoenen, olie, essences enz. Van belang is er voorts de scheepsbouw en de uitrusting van schepen, vooral te Toulon. Tot de uitvoerartikelen behooren er: wijn, brandewijn, olijven-olie, essences, kurken, zeep, hoeden, zijde, papier, timmerhout enz. De handel kan er gebruik maken van 13 havens, van welke die van Toulon, Porquerolles, St. Raphaël en St. Tropez de voornaamste zijn. Voorts heeft men er spoorwegen van Marseille naar Toulon en verder naar Nizza, met een zijtak naar de hoofdstad Draguignan.