Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 20-08-2018

Terpentijn

betekenis & definitie

Terpentijn is eene balsemachtige massa, welke door insnijdingen uit de stammen van naaldboomen verkregen wordt. Zij vormt eene min of meer heldere, geelachtig-witte, kleverige zelfstandigheid ter dikte van honig, reageert zuur, riekt naar terpentijn-olie, lost op in alkohol, aether, aethérische oliën en kaliloog, en bevat 12—35% terpentijn-olie, hars en harszuren, benevens eenig barnsteenzuur en mierenzuur. In versche terpentin bevindt zich abietinezuur anhydride; dit neemt echter water op, en er scheiden zich steenachtige kristallen van abietinezuur af, waardoor de terpentijn troebel wordt.

In den handel onderscheidt men: Duitsche terpentijn, die niet zeer bitter van smaak is, — Fransche terpentijn, op de voorgaande gelijkend, maar minder terpentijnolie bevattend, —Straatsburger terpentijn, die spoedig helder wordt, naar citroenen riekt, zeer bitter van smaak is en 35% terpentijn-olie bevat, — Amerikaansche terpentijn, die witachtig-geel en taai is, sterk riekt, scherp en bitter smaakt en weinig terpentijn-olie bezit, — en Venetiaansche terpentijn, welke dikvloeibaar en min of meer helder en doorschijnend is, een aangenamen, specerijachtigen reuk heeft en 15—30% terpentijn-olie bevat. Terpentijn, met water gekookt, levert terpentijn-olie en laat een hars achter, maar levert, zonder water gedestilleerd, colophonium. Men bezigt terpentijn tot het bereiden van terpentijn-olie, zalven, pleisters, vernissen, lakken, brievenlak en lijm.