Sassaparille (Smilax L.) of Sarsaparille is de naam van een plantengeslacht uit de familie der Smilaceën. Het omvat altijd-groene, klimmende half heesters, meestal met houtige, heen en weer gebogene, vaak zeer lange en sterk vertakte stammen met luchtwortels en soms met dorens, met afwisselende, tweerijige, gesteelde, veelal hartvormige bladeren, soms met ranken, met okselstandige bloemhoofdjes of schermen, en 1tot 3-zadige bessen. S. aspera L., in het zuiden van Europa, in het noorden van Afrika en de Levant groeijende, heeft een kantigen, stekeligen stengel, spiesvormige, doornig-getande, lederachtige bladeren en witte, welriekende, in trossen geplaatste bloemen. Deze soort klimt tot eene hoogte van 15 Ned. el langs de boomen op.
De bloemen werden door de oude Grieken met klimop tot kransen gevlochten, en de roode vruchten steekt men ook nu nog in bloemruikers. Eene verscheidenheid van deze, S.mauritania, heeft grootere, roode, dunnere bladeren en groeit nog hooger. Wij geven hierbij eene afbeelding van deze plant, namelijk in a van een vruchtdragenden tak en in b van een bloeienden tak, beide op 1/3de der natuurlijke grootte, in c van eene vrouwelijke, en in d van eene mannelijke bloem, beide op 3-voudige grootte. Voorts vermelden wij: S. China L., in China, Japan en Cochinchina te vinden, met hartvormig-ronde, korte, toegespitste bladeren en tot schermen zamengevoegde bloemen. De geneeskrachtige sassaparille komt van S. medica Schlecht., aan de oostkust van Mexico te vinden, — van S. officinalis Kth en S. syphilitica H. B. Kth uit Columbia, van S. papyracea Duh. enz.
De wortels zijn meer dan 3 Ned el lang, 7—9 Ned. streep dik, geelbruin tot donkerbruinen vertoonen op de doorsnede 2 gele of roodbruine ringen. Zij hebben nagenoeg geen reuk, eerst een slijmigen, daarna een bijtenden smaak en bevatten behalve de gewone bestanddeelen parigline (C15H3605), dat in alkohol en warm water gemakkelijk oplost, terwijl deze oplossing bij het schudden sterk schuimt. Deze wortels werden in 1545 door de Spanjaarden naar Europa gebragt, waar men ze voorschreef tegen syphilis; zij vormen dan ook het hoofdbestanddeel van het bekende decoctum Zittmanni. Andere soorten, zooals S. rotundifolia L, en S. sassaparilla L. zijn fraaije sierplanten.