Melechthal (Arnold von), één van de grondleggers der Zwitsersche vrijheid, heette eigenlijk von der Malden, terwijl hij zich Melechthal noemde naar zijne woonplaats in het canton Unterwalden. Toen de Oostenrijksche landvoogd Arnolds vader, een bemiddelden landbouwer, om nietige reden een juk ossen voor den ploeg liet weghalen en de knecht van dien dwingeland daarbij verklaarde: „De boeren moesten zelven den ploeg maar trekken, zoo zij brood wilden hebben!” ontbrandde de zoon in toorn en sloeg dien huurling. Aanstonds nam hij de vlugt, om zich aan de wraak van den landvoogd te onttrekken, doch deze deed den vader de oogen uitsteken.
Nu verbond zich Melechthal met zijne vrienden Walther Fürst en Werner Stauffacher, en deze drie, benevens dertig mannen, die hen vergezelden, bezwoeren des nachts na den woensdagvóór St. Maarten van het jaar 1307 op de Rütli aan het Vierwaldstattermeer een verbond tot redding van het vaderland.
Ieder van hen nam op zich in zijn canton de zaak des volks te verdedigen en tot herstel der vrijheid mede te werken. Daarbij werd uitdrukkelijk bepaald, dat men den graaf van Habsburg, in zijne goederen en regten niet zou benadeelen, dat men zich niet zou afscheiden van het Duitsche Rijk, en dat men aan de abten en edelen niet zou onthouden wat hun toekwam. Ook zou men zooveel mogelijk vermijden het bloed der landvoogden te vergieten, daar de bondgenooten niets anders verlangden dan de voorvaderlijke vrijheid voor hen zelven en voor hunne nakomelingen. De dag dier vrijheid brak aan op den 1sten Januarij 1308 (zie onder Zwitserland).