Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 07-08-2018

Galama

betekenis & definitie

Galama is de naam van een aanzienlijk Friesch geslacht. Van de leden noemen wij:

igo Galama, vijfden potestaat van Friesland. Hij was een uitstekend krijgsman en een zorgvuldig bestuurder des lands. Hij deed de kusten bewaken, om maatregelen te kunnen nemen tegen de woede der zee en de roofzucht der Noormannen. Hij overleed in 886.

Gale Iges Galama. Van dezen vindt men vermeldt, dat zijne dienstknechten, toen zij in het Kreiler bosch op de jagt gingen, door Floris II, graaf van Holland, werden gevangen genomen. Hij zwoer, dat hij daarover wraak zou nemen, en toen hij in 1190 den Graaf in genoemd woud aantrof, eischte hij schavergoeding. Floris gaf een weigerend antwoord, waarop Galama geweld gebruikte en hem aan den arm wondde. Ook beider volgelingen werden handgemeen en die van den Graaf leden de nederlaag. De zaak werd voor den Hertog van Neder-Lotharingen gebragt, doch deze deed geene uitspraak.

Ige, Douwe en Kortman Galama, 3 broeders, welke, tot de partij der Vetkoopers behoorende, in het laatst der 15de eeuw tegen de Schieringers strijd voerden. Eerstgenoemde sneuvelde in een gevecht bij Workum op den 25sten Januarij 1492; Douwe redde zijn leven door een burger uit Sneek om te koopen, doch werd den 8sten October 1500 te Franeker onthoofd, en Kortman, te Koudum wonende, zag zich genoodzaakt bij het naderen van eene bende Schieringers zijne stins te verlaten en het dorp in brand te steken.

Seerp Galama, geboren den 25sten October 1525. Bi) den opstand tegen Spanje betoonde hij zich een ijverig voorstander der vrijheid van godsdienst en geweten, en als gedeputeerde bragt hij reeds in 1566 den Stadhouder onder het oog, dat de vrees voor het bezetten van het blokhuis te Leeuwarden de oorzaak was der volksbeweging. Op den 14den December van dat jaar bevond hij zich als gedeputeerde van Westergo te Leeuwarden, om een brief van de Landvoogdes te hooren voorlezen, waarin zij mededeeling deed van ’s Konings weigering, om aan de eischen van de edelen en van het volk gehoor te' geven. Toen trok hij openlijk partij tegen Spanje, onderteekende het Verbond der Edelen en onderscheidde zich als hopman in den slag bij Jemmingen. Alva daagde hem naar Antwerpen en verbande hem, toen hij niet verscheen. in 1571 was Galama tegenwoordig bij de inneming van Stavoren, en in 1572 hielp hij Franeker veroveren.

Voorts begaf hij zich van Makkum over Enkhuizen naar Haarlem, om er krijgsvolk te werven, waarmede hij Friesland aan de zijde van den prins van Oranje wilde brengen. Toen echter kort daarna dat gewest zich aan de Spanjaarden onderwerpen moest, nam hij met zijne vrouw en 7 kinderen de wijk naar Oost-Friesland. Weldra evenwel keerde hij in zijn vaderland terug en werd in 1577 grietman van Baarderadeel en hopman van een vendel voetknechten. in 1579 zag hij zich benoemd tot lid van het collegie van Gedeputeerde Staten van Friesland en den 5den Augustus 1580 tot ontvanger der kloostergoederen in zijne grietenij. Hij was voorts ijverig werkzaam om de Unie van Utrecht tot stand te brengen en overleed op zijn slot Hoxwier te Mantgum den 22sten Januarij 1581.

Hartman Galama, een broeder van den voorgaande. Hij werd geboren den 18den Februarij 1533, diende onder Karel V en was in 1552 vaandrig bij het beleg van Metz. Later behoorde hij tot Verbond der Edelen en werd met Sjoerd Lieuwes Beyma (zie aldaar) den laten Junij 1568 onthoofd, nadat Viglius van Aytta vruchtelooze pogingen had aangewend om hen te redden.

Taco Galama, een zoon van Sicco, en desgelijks tot het Verbond der Edelen behoorende. Hij werd door Alva gedagvaard, maar overleed op het slot Blinkstra bij Akkrum in 1568.

Ausonius Galama, door Bor proost van Northausen genoemd. Hij werd in 1576 met anderen afgevaardigd naar den Bisschop van Utrecht, om van dezen eene som gelds ter leen te vragen. Bij een weigerend antwoord maakte hij zich met geweld meester van ruim vierduizend gulden, waarna de Bisschop zeide: „Daar gaan zij met den drek heen; den gouden berg hebben zij echter nog niet aangeraakt”. Deze Galama was een ijverig bevorderaar der Unie van Utrecht.

< >