Ems, gewoonlijk bad Ems genaamd, reeds bij de Romeinen bekend en sedert de 14de eeuw eene beroemde badplaats in Duitschland, ligt in het voormalig hertogdom Nassau in een bekoorlijk dal, door de bevaarbare Lahn besproeid, 1½ uur gaans van Coblenz, en is door boschrijke bergen en wijngaarden omgeven.
Het telt bijna 5000 zielen en een aantal warme, natronhoudende bronnen, wier temperatuur 30 tot 57°C. bedraagt. Vooral bij zenuw-, ademhalings- en leveraandoeningen worden zij met vrucht gebruikt. De plaats heeft eene historische vermaardheid verkregen door de afwijzing, die de indringende Fransche gezant Benedetti er den 13den Julij 1870 van de zijde van den Koning van Pruissen ondervond, waarop den 19den van die maand de oorlogsverklaring van Frankrijk volgde. Ook is er den 25sten Augustus 1785 onder den naam van Punctatie van Ems door de Keurvorsten en Aartsbisschoppen van Mainz, Trier en Keulen en den Aartsbisschop van Salzburg een verdrag gesloten tot handhaving van hunne regten tegenover den Heiligen Stoel. De bepalingen daarvan behelsden, dat het bisschoppelijk gezag in zijne aloude regten hersteld, het primaat van den Paus enkel in den geest der eerste eeuwen erkend en het appèl naar Rome verboden werd.
Eensdeels zijn de Aartsbisschoppen niet getrouw gebleven aan de strekking van hunne overeenkomst, — anderdeels gehoorzaamden de bisschoppen liever aan den Paus, dan aan hen, en eindelijk vonden die bepalingen te Rome een geweldigen tegenstand. Pius VI deed haar in een afzonderlijk geschrift wederleggen (1789), zoodat zij weinig of geen invloed hebben gehad op den toestand der Kerk.