Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 07-08-2018

Emetine

betekenis & definitie

Emetine is de braking-verwekkende zelfstandigheid in den ipecacuanha-wortel (Cephaëlis Ipecacuanha). Men verkrijgt haar, wanneer men de fijngemaakte wortels eerst met aether en daarna met alkohol laat trekken, het vocht met water vermengt, door uitdamping concentreert, vervolgens filtreert, en uit het filtraat de emetine door middel van magnésia doet neêrslaan. Men wascht haar met water, lost ze op in wijngeest en scheidt haar hieruit af door verdamping.

Eindelijk lost men ze op in een zuur, ontkleurt de oplossing met kool en doet haar neêrslaan met een alkali. De emetine is een wit, in de lucht geel wordend poeder, weinig oplosbaar in koud, iets meer in warm water, nagenoeg niet in aether, maar zeer goed in wijngeest. Zij smelt reeds bij 50° C., smaakt bitter, reageert alkalisch en vormt met zuren niet-kristalliseerbare verbindingen.

< >