Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 06-08-2018

Dreyse (Johann Nicolas von)

betekenis & definitie

Een uitstekend Duitsch werktuigkundige, de uitvinder van het „Zündnadelgewehr”, werd geboren te Sömmerda den 20sten November 1787 en verwierf reeds in de smederij van zijn vader eene ongemeene bedrevenheid.

Later werkte hij te Altenburg en te Dresden, en van 1809—1814 in de voornaamste gewerenfabriek te Parijs. De pogingen, die men aanwendde, om de vuursteengeweren in percussiegeweren te veranderen, boeiden in hooge mate zijne aandacht, en hij stichtte in 1824 eene fabriek van slaghoedjes. Voorts kwam hij tot de uitvinding van een eigenaardig stoomwerktuig, en vervolgens tot die van het „Zündnadelgewehr” hetwelk echter van voren geladen werd. Met ondersteuning van de Pruissische regéring bragt hij het echter weldra zóó ver, dat hij in 1836 een „Zündnadel-Infanteriegewehr” vervaardigde, dat van achteren geladen werd. Dit geweer is in 1840 bij de Pruissische fuselierbataljons ingevoerd, terwijl Dreyse vervolgens in staat werd gesteld, om eene groote geweer- en munitie-fabriek op te rigten.

In 1863 had hij reeds 300000 stuks van die geweren met de daarbij behoorende patronen ten behoeve der Pruissische armee afgeleverd, en zijn fabriek telde 1500 werklieden. Bij voortduring hield hij zich bezig met de verbetering der vuurwapens, en ook zijne proeven met getrokken geschut leidden tot eene goede uitkomst. Zijne groote verdiensten bezorgden hem in 1864 de Pruissische Kroonorde en kort daarna werd hij met zijn geslacht in den Pruissischen adelstand opgenomen, terwijl hem reeds vroeger eeretitels en de orde van den Rooden Adelaar van de 3de klasse waren toegekend. Hij overleed den 9den December 1867. Na zijn overlijden viel zijne fabriek ten deel aan zijn eenigen zoon Franz von Dreyse, geboren den 24sten Maart 1822. Deze heeft zich desgelijks door verbetering der constructie van wapens verdienstelijk gemaakt en in 1870 ook nog eene machinenfabriek gesticht, verbonden met eene ijzergieterij, waar vooral voorwerpen ten behoeve van spoorwegen vervaardigd worden.