Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Integraal ketenbeheer

betekenis & definitie

Integraal ketenbeheer is de binnen de overheid gehanteerde aanduiding voor een uitwerking van het strategische milieubeleid van de overheid, dat gericht is op het verminderen van afval en emissies, zoals vastgelegd in het vierjaarlijks vast te stellen Nationaal Milieubeleidsplan, dat uitgaat van het sluiten van stofkringlopen in de keten: grondstof – productieproces – product – afval.

Ook wel genoemd: ketenbeheer.

Zie ook: afval, beheer, beleid, emissie, ketenbeheer, milieu, Nationaal Milieubeleidsplan, pro-ces, product, productie en strategie.

Onder ‘stofkringloop’ wordt verstaan het telkens opnieuw doorlopen van een reeks toestan-den, of stadia, waarin de betreffende materie zich kan bevinden in een totaal proces. In dit verband moet dat totale proces op een hoger aggregatieniveau gezien worden dan de levens-duur van die materie binnen de achtereenvolgende (deel)processen daarbinnen. Stofkringlo-pen sluiten impliceert een optimale onderlinge afstemming van de verschillende fasen in de totale levenscyclus van het betreffende vastgoedobject.

Zie ook: levenscyclus, levensduur en vastgoedobject.

Van de totale afvalproductie in Nederland is ca. 20 % aan de bouwnijverheid toe te rekenen, gemiddeld per jaar zo’n 7,5 tot 9,0 mln. ton. Om deze hoeveelheid afval te beperken zullen de onderscheiden stofkringlopen in het productieproces (meer) gesloten moeten worden. En moeten restafvalstromen en restemissies naar het milieu (zo veel mogelijk) voorkomen wor-den, onder meer door hergebruik van materialen. Zie ook: circulair bouwen, circulaire economie, duurzaam bouwen, duurzaamheid en functione-le levensduur. Bij het integraal ketenbeheer kunnen drie invalshoeken worden onderscheiden, te weten:

•Milieulogistiek:
-preventie van reststoffen en emissies;
-hergebruik van reststoffen;
-verantwoord afvalbeheer.
•Technologische tijdshorizon:
-de beschikbare technologie;
-de voorzienbare technologie;
-de technologische trendbreuken.
•Besluitvormingsproces:
-de betrokken partijen in de keten;
-de informatiestromen;
-de onderlinge relaties en verhoudingen.

Tags: afval – beheer – beleid – circulair bouwen – circulaire economie – duurzaam bouwen – duurzaamheid – emissie – functionele levensduur – ketenbeheer – milieu – Nationaal Milieu-beleidsplan – proces – product – productie – stofkringloop – strategie.