Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Duurzaam bouwen

betekenis & definitie

Duurzaam bouwen is de algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde benaming voor het streven naar een duurzaam grondstoffen- en energiegebruik in de bouwnijverheid.

Ook wel genoemd: DuBo.

Zie ook: circulair bouwen, bouw, bouwen, bouwwerk, duurzaam, duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, integraal ketenbeheer en milieuvriendelijk bouwen.

Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd.

Zo wordt er ook onder verstaan het zodanig bouwen, dat het milieu zo min mogelijk wordt geschaad tijdens de gehele levensloop van het vastgoedobject, vanaf het stadium van het ont-werp tot en met dat van de sloop, waarbij het object tevens een duurzame manier van huisves-ten en facilitaire benutting zou moeten uitlokken.

Zie ook: huisvesting, levenscyclus, milieu, object, sloop en vastgoedobject.

Ook wordt het wel omschreven als het tijdens het plan- en bouwproces aandacht geven aan het feit, dat bouwen met zo min mogelijk schade voor het milieu en de gezondheid zal geschie-den.

Zie ook: bouwproces (traditioneel), gezondheidseisen en plan.

Verder wordt voor dit begrip ook gesteld, dat het een strategie van het Rijk betreft, gericht op het reduceren en/of voorkomen van de nadelige gezondheids- en milieu-effecten, als gevolg van het bouwen, de vastgoedobjecten en de gebouwde omgeving.

Zie ook: gebouwde omgeving en strategie.

Ten slotte wordt het nog omschreven als een dusdanige manier van bouwen, dat hier en nu aan de huidige behoefte kan worden voldaan, zonder dat de mogelijkheden voor personen uit late-re generaties minder worden.

Zie ook: behoefte(n).

Bij deze laatste omschrijving wordt naadloos aangesloten op het begrip duurzame ontwikkeling.

Voor wat betreft de vierde omschrijving kan gesteld worden, dat het hier een invulling betreft van de strategie van het Rijk, waarbij de voorwaarden worden aangegeven, overeenstemmend met het maatschappelijk gewenst geachte niveau, om de gezondheids- en milieudoelstellingen te bereiken, met betrekking tot het bouwen, de objecten en de totale gebouwde omgeving.

Bij duurzaam bouwen worden alle fasen van de levenscyclus van het te realiseren vastgoedob-ject onderzocht vanuit een integrale ketenbeheer-benadering. Toetsing van de alternatieve mo-gelijkheden vindt daarbij plaats aan de hand van verschillende milieucriteria. De term duur-zaam bouwen wordt dan ook in verband gebracht met flexibel, energiebesparend en milieu-bewust bouwen.

Zie ook: integraal beheer, flexibel bouwen, milieubewust, milieubewust bouwen en milieucrite-ria (grond). In dit verband is het begrip duurzaam ontleend aan het Engelse woord ‘sustainable’ en duur-zaam bouwen aan ‘sustainable building’. Dit dient niet verward te worden met het andere Engelse woord voor duurzaam ‘durable’, dat meer betrekking heeft op het begrip (verleng-de) technische levensduur.

Duurzaam bouwen is gestoeld op drie, door het Rijk geformuleerde beleidslijnen, te weten:

•1eIntegraal ketenbeheer.
•2eEnergie-extensivering.
•3eKwaliteitsbevordering.

Zie ook: energie-extensivering en kwaliteitsbevordering.

Een belangrijk aspect van het duurzaam bouwen is de wijze van het vervaardigen van het vast-goedobject en in het bijzonder de aansluiting daarbij van de verschillende bouwdelen en -elementen, de detaillering. Goed ontworpen details dragen bij aan een lange levensduur en beperking van de instandhoudingskosten. Deze aansluitingsdetails vormen een wezenlijk on-derdeel van de betreffende bouwelementen. Daarnaast moet ook het prestatieniveau uit oog-punt van de functionaliteit afgestemd zijn op het zo lang mogelijk tegemoet kunnen komen aan de vraag, zodat vroegtijdige aanpassingen niet of nauwelijks nodig zijn. Daarbij moet het gebodene een positieve belevingswaarde oproepen bij de betrokken personen. Dit aspect wordt vaak afzonderlijk genoemd via de toevoeging ‘mensvriendelijk’.

Zie ook: belevingswaarde, functionaliteit, levensduur, mensvriendelijk en vraag.

In de sociale woningsector (vooral) wordt het renoveren van woningen, volgens de lijst van het uitgebreide pakket aan te stellen eisen voor duurzaam bouwen, ook wel ‘optommelen’ ge-noemd.

Zie ook: optommelen, renovatie, sociale sector (woningen) en woning.

Speciaal voor de bouwwereld werd het ‘Plan van aanpak duurzaam bouwen’ opgesteld, dat een gerichte aanpak op landelijk niveau omvatte en de toepassing van duurzaam bouwen een stuk verder moest brengen. Het moest de standaard worden in het ontwerp-, bouw- en vastgoed-management-proces en een geïntegreerd onderdeel van de stedenbouwkundige kwaliteit. Zie ook: urbanistiek en vastgoedmanagement-proces.

Daarnaast moest het eenduidigheid brengen in de wensen en eisen in deze. Bij dit plan van aanpak werden vier hoofdsporen gevolgd, te weten:

•1eHarmoniseren: Het evenwichtiger maken van de diversiteit aan kennis en regelgeving.
•2eRealiseren: Vooral het toepassen van de beschikbare kennis en informatie in de praktijk.
•3eConsolideren: Het scheppen van voorwaarden welke duurzaam bouwen tot een normaal onderdeel van de praktijk maakt.
•4ePrepareren: Het bevorderen van de ontwikkeling van nieuwe inzichten, kennis en innovaties.

Tags: behoefte(n) – belevingswaarde – bouw – bouwen – bouwproces (traditioneel) – bouwwerk – circulair bouwen – DuBo – durable sustainable – duurzaam – duurzaamheid – duurzame ontwikkeling – energie-extensivering – flexibel bouwen – gebouwde omgeving – functionaliteit – gezondheidseisen – huisvesting – integraal beheer – integraal ketenbeheer – kwaliteitsbevordering – levenscyclus – levensduur – mensvriendelijk – milieu – milieubewust – milieubewust bouwen –milieucriteria (grond) – milieuvriendelijk bouwen – optomme-len – plan – renovatie – sloop – sociale sector (woningen) – strategie – sustainable buil-ding – urbanistiek – vastgoedmanagement-proces – vastgoedobject – vraag – woning.