Het ambt werd ingesteld toen Suriname in handen kwam van de W.I. Compagnie.
Volgens Hartsinck (II 882) fungeerde ten tijde van het zeeuwsche bestuur een ‘Maarschalk’ als ‘officier der Justitie’. De Fiscaal moest, volgens zijn instructie ‘nauwkeurig letten, dat de bevelen van den Gouverneur, waar onder mede de generale Articul brief van de Westindische Compagnie werd verstaan begrepen te zijn, mitsgaders de orders van Gouverneur en Raden werden in acht genomen en opgevolgd.’ Voorts was hij ‘verplicht 't Recht van de Hooge Overheid alomme waartenemen, over de gantsche Colonie, zoo te Water als te Land’. (Hartinck II, 882).De Fiscaal fungeerde ook als auditeur militair bij den krijgsraad.
In 1754 stelden de Directeuren van de Societeit, tegen den zin van den Raad, een tweeden Fiscaal aan, met last om ingeval van ziekte of afwezigheid van den eersten te fungeeren.
Gelijk reeds gezegd in het art. Bestuursregeling-Suriname had de fiscaal in den Raad van Politie en Crimineele Justitie slechts een adviseerende stem.
Tot 1745 was het ambt van Exploicteur (zie aldaar) aan dat van Fiscaal verbonden.
Hartsinck (II, 895) geeft een lijst van de Raaden-Fiscaal van 1683-1764. In het Essai historique sur la Colonie de Surinam, Paramaribo 1788 II. 105 is de lijst aangevuld tot 1785.
Daar de gouverneurs veelal uit den militairen stand gekozen werden en evenmin als de andere leden van den Raad rechtskennis bezaten, kreeg de Fiscaal, als eenige rechtsgeleerde in den Raad, veel invloed. Bij art. 23 van het Reglement op het beleid van de Regering, enz. in Suriname van 14 Sept. 1815 (G.B. 1816 no. 2) werden de Raad-Fiscaal, de President van der Hove van civiele Justitie en de Raad-Controleur van Financiën als een confidentieele conferentie-Raad aan den Gouverneur toegevoegd. Art. 24 bepaalde dat de Raad-Fiscaal, die meester in de rechten moest zijn, in rang zou volgen op den gouverneur. De naam Fiscaal bleef bestaan tot aan de invoering van het Reg. Regl. van 1828, toen de functiën overgingen op het nieuw ingestelde ambt van Procureur generaal.
In den volksmond heet de P.G. nog steeds fiskari.