In den laatsten tijd wordt er veel gesproken over vitamine-houdend voedsel, en als men nu vraagt, wat vitaminen zijn, dan is dit het vreemde, dat de geleerden dit niet precies weten. Men weet alleen, dat het organische, kristalliseerbare stoffen zijn, die door sterke verhitting, door vele chemicaliën en door oxydatie vernietigd worden.
Ze komen voor in de zilvervliesjes, in zemelen en kiemen van tarwe, rogge en andere graansoorten, in verse vruchten, melk, vers vlees, traan enz.Het is een feit, dat personen, die zich langen tijd met stoffen voeden, die weinig of geen vitaminen bevatten, b.v. geconserveerd vlees, gepelde rijst, enz., aan ernstige ziekten als b.v. beri-beri, scheurbuik, rachitis (Engelse ziekte) gaan lijden.
Men onderscheidt tegenwoordig:
A-vitaminen, vooral in boter en levertraan, ook in tomaten, worteltjes en bladgroente. Het ontbreken van deze vitaminen kan den groei belemmeren. B-vitaminen, in het zilvervliesje van rijst, gerst, enz. Het ontbreken er van kan de gevreesde beriberi bevorderen. C-vitaminen, in verse groente, citroenen, sinaasappelen en andere vruchten als voorbehoedmiddel tegen en als geneesmiddel voor scheurbuik. D-vitaminen, in levertraan. Het ontbreken ervan werkt de Engelse ziekte in de hand.