Op 90 K.M. ten zuiden van Sicilië rijst een kleine eilandengroep tot een hoogte van 230 meter uit de Middellandse zee op. Het hoofdeiland van deze groep is Malta, door de Carthagers Melite genoemd.
Door zijn ligging is Malta, dat Engels bezit is, na Gibraltar het belangrijkste steunpunt van de Britse oorlogsvloot in de Middellandse Zee. Het is door de Britten dan ook machtig versterkt.
De ongeveer 225.000 bewoners (ongerekend de Engelsen) behoren tot een met de Sicilianen verwant volk; zij bezitten een eigen taal (vermenging van Italiaans en Arabisch) en belijden den Rooms-Katholieken godsdienst. De rechtspraak heeft plaats in de Italiaanse taal, in het zakenleven en op de scholen wordt het Engels gebruikt.
Het eiland, dat een buitengewoon aangenaam en gezond klimaat heeft, levert o.m. zuidvruchten, groenten, katoen, suikerbieten en ook de bekende vroege (Malta-)aardappelen. Voorts houdt de bevolking zich bezig met handel, scheepvaart, visserij, zoutwinning en kunstnijverheid.Het eiland moet reeds in voorhistorische tijden bewoond zijn geweest, later kwamen er de Phoeniciërs en in de 8e eeuw vóór Christus de Grieken. Dan raakt het in het bezit der Carthagers, die het aan de Romeinen moeten afstaan. Het stond nog onder de heerschappij dezer laatsten, toen de Apostel Paulus er in 56 n. Chr. schipbreuk leed en er na zijn behouden landing het Christendom predikte. In de Se en 6e eeuw n.. Chr. werd het eiland achtereenvolgens veroverd door de Vandalen, Gothen en Byzantijnen en in 870 door de Arabieren, die het tot 1090 wisten vast te houden.
In dat jaar moesten zij echter wijken voor de Noormannen. Sedert dien behoort het tot Sicilië, waarmede het bijna vier en een halve eeuw verbonden bleef. In 1530 schonk Karel V het eiland aan de Johanniterorde, wier leden na dien tijd Maltezer ridders werden genoemd. Een bunner grootmeesters, Jean de La Valette, bouwde de naar hem genoemde hoofdstad en vesting La Valette (1566). In 1798 viel het eiland in handen van Napoleon, doch reeds in 1800 moest de Franse bezetting voor de Engelsen wijken. Sindsdien is het Brits bezit gebleven.