Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Diffusie

betekenis & definitie

is het vermengen, in elkander vloeien, van gassen of vloeistoffen met verschillend soortelijk gewicht.

Giet men voorzichtig alcohol in een glas, half gevuld met water, (dat een groter soortelijk gewicht heeft) dan moest volgens de bekende wet van Archimedes de alcohol op het water blijven drijven. Dit is ook in ’t begin het geval, zoals duidelijk zichtbaar is, wanneer men gekleurden alcohol gebruikt. Maar reeds na korten tijd zien we, dat de lichtere vloeistof geleidelijk door de zwaardere „opgeslokt” wordt, ook wanneer men het glas niet schudt en weldra is een mengsel ontstaan, dat overal een gelijk percentage alcohol bevat. Dit noemt men diffusie van alcohol in water. Niet bij alle vloeistoffen heeft diffusie plaats. Olie b.v. diffundeert niet in water.

Bij gassen heeft steeds diffusie plaats. Het lichte waterstof diffundeert in weinige minuten in de zestien maal zo zware zuurstof en vormt dan het gevaarlijke knalgas. Onze dampkring is een mengsel van zuurstof en stikstof in de verhouding 1 : 4. Hoe volledig hier de diffusie is, kan men vaststellen, wanneer men het luchtmengsel op verschillende hoogten onderzoekt.

Tot 10.000 Meter hoogte is de verhouding der beide gassen overal 1 : 4, dus steeds dezelfde. Eerst nog veel hoger in de stratosfeer wijzigt zich de verhouding — zie ook: Dampkring. Opmerkelijk is, dat diffusie zelfs ongehinderd plaats heeft, wanneer de beide vloeistoffen of gassen door een vlies van elkander gescheiden zijn. Om ons van dit feit te overtuigen, vullen wij een varkensblaas met roden wijn en hangen haar in een glazen vat, gevuld met water. Reeds na korten tijd zien we dunne straaltjes wijn door het vlies heendringen. Ofschoon we het niet zien kunnen, is het toch duidelijk, dat ook water naar binnen dringt, want de inhoud der blaas blijft even groot. Geleidelijk wordt de kleur van het water gelijkmatig rosé, terwijl het donkere rood van den inhoud der blaas verbleekt. Dit gaat voort, totdat zowel in de blaas als ook daarbuiten een gelijksoortig mengsel ontstaan is. (Men noemt dit osmose).

Diffusie noemt men ook verstrooiing of ongelijkmatige terugkaatsing van licht.