Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Vruchtenjam of Vruchtenmarmelade

betekenis & definitie

Jam of Marmelade.

Deze conserve wordt in het Jam- en Limonadebesluit genoemd.

Ze moet bestaan uit deugdelijke vruchten, zoo noodig van de pitten of de schil ontdaan, uitgedampt met ten hoogste 1,1 maal hun gewicht aan suiker (oranjemarmelade hoogstens 1,5 maal, ananasjam hoogstens 2 maal). Citroenzuur en pectine mogen toegevoegd worden. Alleen aardbeienjam mag een geringe hoeveelheid van een onschadelijke kunstkleur bevatten, aangezien de natuurlijke aardbeikleur bij het indampen zeer verbleekt. Andere stoffen, dan de hierboven genoemde bestanddeelen mogen niet voorkomen. Als conserveermiddelen mogen toegevoegd worden, ten hoogste 50 mg zwaveligzuur per kg van de waar. Geen andere vruchten mogen zijn verwerkt, dan die op de verpakking in woorden (andere afbeeldingen zijn toegelaten!) vermeld worden. Het suikergehalte mag hoogstens 61 % bedragen (omgerekend op de jam met een watergehalte van 35 %). Alleen in ananasjam en oranjemarmelade mag het suikergehalte hoogstens 63 % bedragen. Het watergehalte mag niet meer bedragen dan 35 %.

De wettelijke aanduiding is als volgt:

VRUCHTENJAM (letterhoogte minstens 4 mm)

kersen (letterhoogte minstens 3 mm)

Inhoud of Netto 450 g (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

VRUCHTENMARMELADE (letterhoogte minstens 4 mm) sinaasappelen (letterhoogte minstens 3 mm)

Inhoud of Netto 500 g (letterhoogte en cijferhoogte minstens 4 mm)

of KERSENJAM (letterhoogte minstens 5 mm)

Inhoud of Netto 450 g (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

Het woord „vruchten” mag bij de aanduiding vervangen worden door den naam van de vrucht. Wanneer het woordje „vruchten” niet vervangen is door den naam van de vrucht, dan moet deze als vermelding onder de aanduiding op het etiket voorkomen.

Vruchtenjam en alle waren die met het voorvoegsel „vruchten” worden aangeduid, zijn zooveel mogelijk bereid uit de versche vruchten zonder eenige toevoeging. Op het etiket mag dat dan ook blijken, hierop kunnen vruchten afgebeeld worden, ook allerlei andere, dan die in de jam verwerkt zijn. Het publiek moet dus bij eersten oogopslag kunnen zien, dat hier inderdaad een eerste klas product uit vruchten bereid, wordt aangeboden.

< >