Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Vruchtenlimonade

betekenis & definitie

Vruchtenlimonade gazeuse, Kwast of Vruchtenkwast.

Onder deze dranken, die allen in het Jam- en Limonadebesluit genoemd worden, verstaat men een verdund vruchtensap, met een minimumgehalte aan suiker van 8 % en een maximum van 12 %. Hieraan mogen zijn toegevoegd: koolzuur, citroenzuur en natuurlijke vruchtenessence. De drank moet voor minstens 10 % uit zuiver vruchtensap bestaan, dit sap moet voldoen aan de eischen, hieraan door de Warenwet gesteld. Als conserveeringsmiddel zijn toegestaan : 50 mg zwaveligzuur, 50 mg benzoëzuur of 1,5 mg zilver per kg vruchtenlimonade. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn. Het woordje „vruchten” mag vervangen zijn door den naam van de vrucht, waaruit de drank bereid is. In dat geval moet de naam onder de wettelijke aanduiding vermeld worden. De toevoeging „gazeuse” mag alleen gebruikt worden, wanneer de drank koolzuur bevat, en de benaming Kwast of Vruchtenkwast, als de drank bereid is uit het sap van Citrussoorten.

Voorbeelden van wettelijke aanduidingen zijn bijv.:

VRUCHTENLIMONADE (letterhoogte minstens 4 mm) ananas (letterhoogte minstens 3 mm)

Inhoud of Netto 1 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

VRUCHTENKWAST (letterhoogte minstens 4 mm)

citroen (letterhoogte minstens 3 mm)

Inhoud of Netto 0,9 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

ANANASLIMONADE (letterhoogte minstens 4 mm)

Inhoud of Netto 1 liter (letter- en cijferhoogte minstens 3 mm)

CITROENKWAST (letterhoogte minstens 4 mm)

Inhoud of Netto 1 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)