Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Vruchtengelei

betekenis & definitie

Vruchtengelei - Deze vruchtenconserve wordt in het Jam- en Limonadebesluit genoemd.

Het is het product, dat verkregen wordt door vruchtensap met ten hoogste het eigen gewicht aan suiker tot een geleiachtige, doorschijnende massa in te dikken.

Hierin mogen slechts enkele stukjes van vruchten voorkomen. Alleen Citroen- geler, mag met ten hoogste 1,5 maal zooveel suiker ingedikt worden, omdat dit vruchtensap van origine zeer weinig suiker bevat. Citroenzuur en pectine mogen toegevoegd worden. Aardbeiengelei mag met een onschadelijke kleurstof bijgekleurd worden, omdat hier de natuurlijke kleurstof bij het indampen zeer verbleekt waardoor de conserve een wankleur zou krijgen. Vreemde bestand- deelen mogen niet aanwezig zijn, terwijl als conserveermiddelen zijn toegelaten hoogstens 50 mg zwaveligzuur per kg gereed product. Andere vruchten dan die op de verpakking in woorden (andere afbeeldingen zijn toegelaten!) worden aangegeven, moeten afwezig zijn. Het watergehalte mag niet meer bedragen dan hoogstens 35 % en het gehalte aan pectine 0,5 %. Het woordje „vruchten” mag in de aanduiding vervangen worden door den naam van de vrucht waaruit de gelei bereid is. Indien dit niet geschied is, moet de naam van de vrucht bij wijze van vermelding onder de wettelijke aanduiding worden aangegeven. De wet- telijke aanduiding van dergelijke conserven is dus bijv. als volgt:

VRUCHTENGELEI (letterhoogte minstens 4 mm) kersen (letterhoogte minstens 3 mm)
Inhoud of Netto 450 g (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm) of PRUIMENGELEI (letterhoogte minstens 4 mm)
Inhoud of Netto 500 g (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).