Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Voeding (en psychische toestand)

betekenis & definitie

Voeding (en psychische toestand) - Het is van algemeene bekendheid dat voeding en psyche zeer nauw met elkander verbonden zijn. Bij doelmatige verzorging van het lichaam, gedijt ook de geest goed, terwijl bij verwaarloozing van het lichaam ook de psyche schade hiervan ondervindt. De ascese is een oefening, die doelbewust begonnen wordt en waarbij het dooden van verlangens naar spijzen of dranken, één der oogmerken is. Het is een bekend feit, dat goed gevoede menschen met opgewektheid hun dagtaak beginnen en honger of gebrek een gedrukte stemming veroorzaken.

Hierbij is de hoeveelheid van het voedsel, dikwijls een kwestie van secundairen aard, samenstelling en volgorde is vaak van even groot en zelfs van grooter belang. Talrijke voorbeelden zijn te noemen waarin eenzijdige en onoordeelkundige voeding, oorzaak was van een of andere psychische inzinking; reeds het op onregelmatige tijden gebruiken van een maaltijd bekomt velen zeer slecht. Vooral het toedienen van te rijkelijke eiwitvoeding kan op den duur fataal worden. Dit is speciaal van belang voor hen, die in de onjuiste meening verkeeren, dat met de bekende „versterkende middelen” (wat bijna steeds neerkomt op een toevoer van veel eiwit) wonderen verricht kunnen worden. Velen raken door het gebruik van voedsel, dat voor de desbetreffende personen niet geschikt is (hetzij door onverteerbaarheid of door andere oorzaken), in een toestand van depressie, waaruit ze niet eerder geraken, dan nadat de eigenlijke oorzaak is weggenomen. Vele zenuwzieken en epileptici zullen bij een verstandige voedselkeuze baat kunnen vinden.

De sterkste invloed onder de genotmiddelen oefent de alkohol uit. Niet alleen kan deze verbinding tijdelijk een roes te voorschijn roepen, maar het psychisch leven kan er zoo ongunstig door veranderd worden, dat men het slachtoffer er haast niet meer uit herkent. Hoffelijke menschen worden onbeleefd, bescheiden figuren worden brutaal en opdringerig. Het schijnt alsof de rem, die onder normale omstandigheden voldoende functioneert om iemand voor verkeerdheden te behoeden, niet meer werkt.

Het ligt echter niet in de bedoeling den invloed na te gaan van den alkohol op de psyche. Wij willen hier den nadruk leggen op het feit, dat tal van afwijkingen, wellicht in het gebruik van verkeerde voedings- of genotmiddelen hun oorsprong vinden en dat men bij het opsporen van de mogelijke oorzaken van een ziekteverschijnsel, ook op de samenstelling van het menu dient te letten. Wanneer wij constateeren, dat bijv. het geven van vitaminen-arm voedsel verlammend op tal van functies kan werken, dan blijkt hieruit wel den nauwen samenhang van voeding en geestelijken toestand.

De spreuk van „de gezonde ziel in het gezonde lichaam”, veronderstelt dan ook dat de ziel gezond zal blijven, zoolang het lichaam zich in goede conditie bevindt en hiervoor is een doelmatige voeding een eerste voorwaarde.