Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Venkel

betekenis & definitie

Venkel - Deze specerij komt van een Schermbloemig gewas, dat rond de Middellandsche zee gekweekt wordt. In ons land wordt het eveneens op sommige plaatsen gecultiveerd. Het werkzame bestanddeel bestaat uit een vluchtige olie.

Venkelzaad wordt gebruikt bij het inleggen van augurken, uitjes, haring enz., het is verwant aan anijszaad. Venkelwater wordt soms in oogwaters voorgeschreven. Als gemiddelde samenstelling wordt voor Zuid-Duitsch venkelzaad opgegeven: water 12,3 %, eiwit 14,2 %, vluchtige olie 4 %, vet 9 %, koolhydraten 30 %, ruwvezelstoffen 14,5 %, voedingszouten 4,9 %.

In het Specerijbesluit worden de volgende eischen genoemd:

Venkelzaad mag na verbranding hoogstens 11 % asch achterlaten (hierdoor worden minderwaardige soorten, of uitgetrokken en daarna verzwaarde specerij, geweerd). Het gehalte aan vluchtige olie mag niet lager zijn dan 3 %, waardoor uitgesloten is, dat minder aromatische soorten en afgestookte venkel in den handel gebracht worden. Verpakte venkel of venkelzaad moet duidelijk als zoodanig op de verpakking aangeduid worden en in winkels, op markten enz. waar deze specerij los verkocht wordt, moeten de bakken, voorraadsflesschen enz. aangeduid zijn met hoofddrukletters van minstens 1,5 cm hoogte en een lijndikte van minstens 1 mm. De waar moet natuurlijk voldoen aan de algemeene eischen van zuiverheid, zie Specerijen.