Wat is de betekenis van venkel?

2020
2020-12-02
Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

venkel

Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol. De naam venkel komt van het Latijnse woord ‘foenum’ dat ‘hooi’ betekent. De geur van hooi zou volgens de Romeinen op de sterk aromatische geur van venkel lijken. Venkelzaden staan al eeuwenlang bekend vanwege hun gezondheidsaspecten. Venkel was al lang voor het begin van onze...

Lees verder
2019
2020-12-02
Wiktionary

Nederlandstalige WikiWoordenboek

venkel

venkel - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) (groente) Foeniculum vulgare, een naar anijs smakende groente

Lees verder
2016
2020-12-02
Culinair van a tot z

Culinair van a tot z

venkel

Kruiderij waarvan de fijngesneden verse blaadjes gebruikt kunnen worden in salades, sausen, soepen, ragouts en groenten.

1981
2020-12-02
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Vraagbaak voor het moderne gezin (Uitgave Milinda Uitgevers, 1981)

Venkel

(Foeniculum vulgare): vruchten werken kalmerend op de maagdarmbewegingen, winddrijvend. Aftreksel en etherische olie worden toegepast. Per dosis 1 tot 4 g.

Lees verder
1973
2020-12-02
Oosthoek Encyclopedie

De Oosthoek is een Nederlandse encyclopedie die in verschillende uitvoeringen is verschenen

venkel

v./m., Foeniculum vulgare, een plantesoort uit de familie Umbelliferae die inheems is in het Middellandse-Zeegebied. (e) Venkel heeft zeer fijn verdeelde, draadvormige blaadjes en zeer brede bladscheden zodat de voet van de plant zeer dik bolvormig kan worden. De zaden bevatten een etherische olie (→venkelolie). In Italië is venkel een ze...

Lees verder
1949
2020-12-02
De Kleine Winkler Prins

Kleine Winkler Prins van A-Z

Venkel

(Foeniculum capillaceum), kweekplant uit de Schermbloemfam. Bloemen geel, vruchtjes gebruikt als specerij en in de geneeskunde.

1938
2020-12-02
Voedings en Genotsmiddelen

Encyclopaedie voor voedings- en genotmiddelen door dr. M. Wagenaar. 1e druk 1938.

Venkel

Venkel - Deze specerij komt van een Schermbloemig gewas, dat rond de Middellandsche zee gekweekt wordt. In ons land wordt het eveneens op sommige plaatsen gecultiveerd. Het werkzame bestanddeel bestaat uit een vluchtige olie. Venkelzaad wordt gebruikt bij het inleggen van augurken, uitjes, haring enz., het is verwant aan anijszaad. Venkelwater word...

Lees verder
1933
2020-12-02
Katholieke Encyclopaedie

25 delen, uitgegeven 1933-1939. Uitgeverij Joost van den Vondel te Amsterdam.

Venkel

Foeniculum, plantengeslacht van de familie der schermbloemigen. Bloemen geel, schermen veelstralig. De zoete v. (Roomsche v.) wordt als groente verbouwd; men gebruikt de ondereinden der bladstelen, terwijl de vruchten (dubbele dop-vruchten met sterk uitpuilende oliebevattende ribben) wel dienen voor het stoken van een likeur en voor het kruiden van...

Lees verder
1916
2020-12-02
Oosthoek 1916

Nederlandse encyclopedie, uitgegeven van 1916-1925.

Venkel

Venkel - (Foeniculum officinale) is een specerijkruid uit de fam. der Schermbloemigen (Umbelliferae). De plant is 2-jarig en wordt dus het eerste jaar gezaaid en komt dan het 2de jaar in bloei. Men gebruikt er vooral de rijpe zaden, doch ook wel de bladeren van. Deze dienen als toekruid voor groenten, die in ’t zuur worden ingemaakt, zooals augurke...

Lees verder
1898
2020-12-02
Van Dale 1898

Groot woordenboek der Nederlandsche taal

VENKEL

VENKEL - v. eene schermbloemige plant. (foeniculum) met specerijachtig zaad; gemeene venkel, ook venkeldille en vennekool geheeten; milde venkel, waterkervel, ook water- en paardenvenkel genoemd; stinkende venkel, dille.