Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Anijszaad

betekenis & definitie

Anijszaad - De rijpe zaadjes van de anijsplant (Pimpinella anisum) een kruid dat in subtropische landen wordt aangekweekt. De vluchtige olie zit in zoogenaamde oliestriemen en kan door destillatie met stoom uit de vruchtjes gewonnen worden. Italiaansch en Spaansch anijszaad is aanmerkelijk grooter en kloeker dan Duitsch, Russisch of Syrisch product.

Deze vluchtige olie wordt vaak als smaakstof aan likeur toegevoegd (anisette). Anijsolie bevat als werkzaam bestanddeel anethol, een stof die aan olie en zaad den karakteristieken geur geeft. Anijszaad met een laagje suiker omgeven wordt als „muisjes" verkocht.

Deze specerij wordt genoemd in het Specerijbesluit. Hierin worden de eischen omschreven, waaraan deze drogerij hier te lande voldoen moet.

Het aschgehalte mag niet hooger zijn dan 10 %; (hierdoor wordt voorkomen, dat er verontreinigde waar of zaad, dat ruw geoogst is, in den handel zal worden gebracht). Het gehalte aan vluchtige olie mag niet lager zijn dan 2 % (hierdoor wordt voorkomen, dat men zaadjes in den handel zal brengen, waaruit een gedeelte van de vluchtige olie reeds door afstoomen verwijderd is en tevens kan door deze controle geen oud anijszaad verhandeld worden, omdat bij het bewaren op den duur de vluchtige olie verharst en indroogt). Verpakt anijszaad moet duidelijk als zoodanig op de verpakking aangeduid worden en in winkels waar de specerij los verkocht wordt, moet de naam op bakken, voorraadflesschen enz. aangeduid worden in hoofddrukletters van minstens 1,5 centimeter hoogte en minstens 1 millimeter lijndikte.