Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Augurken

betekenis & definitie

Augurken - Dit is een kleine variëteit van de komkommer (Cucumis sativus) en dus ook nauw verwant aan de meloen. Deze soort is echter veel minder sappig, terwijl ook het vruchtenvleesch minder suikerhoudend is. De kleine, groene, wrattige vruchten worden bij voorkeur voor den inmaak bestemd. De vrucht wordt verduurzaamd met azijn en kruiden.

Men kan de augurk buiten zaaien in Mei of één maand eerder, in den kouden bak. De plant vraagt lossen voedzamen grond en een beschutte plaats. Voor den handel wordt de oogst in verschillende grootten gesorteerd. Men spreekt hierbij van „fijn”, „basterd”, „grof”, en „bommen”.

De gemiddelde samenstelling wordt als volgt opgegeven: water 95.5% eiwit 1 %,vet 0,1 %, suiker 1,1 %, koolhydraten 1,1 %, ruwvezelstoffen 0,8 % en voedingszouten 0,5 %.