Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Spijsoliën

betekenis & definitie

Spijsoliën - (wettelijke eischen).

De kwaliteit van oliën en vetten worden gewaarborgd door de verschillende eischen, die in het „Oliën en Vettenbesluit” genoemd worden. Wij citeeren hieruit de voornaamste bepalingen:

De aanduiding van oliën en vetten, moet beantwoorden aan de herkomst van de grondstof. Dus, schapentalk moet inderdaad van schapen afkomstig zijn, palmpittenvet van palmpitten enz. enz. Wanneer de olie of het vet gehard is (zie Vetten harden), moet dit op het etiket vermeld worden (bijv. verharde raapolie of geharde palmpittenolie). Verboden zijn aanduidingen (namen, afbeeldingen), die twijfel zouden kunnen doen ontstaan omtrent de ware herkomst. Raapolie moet zijn, de olie uit raap- of koolzaad (Indisch raap- of koolzaad). Slaolie mag behalve uit slazaad, ook uit andere zaden bereid worden. Bladreuzel is het niervet van varkens, reuzel het vet van varkens, rundertalk het vet van runderen, schapentalk het vet van schapen, cacaoboter het vet uit cacaoboonen, boterolie is uitsluitend koud geslagen, goed geraffineerde raapolie.

Deze producten moeten voorts aan eenige algemeene eischen voldoen: Zij moeten vrij zijn van water (behalve de vaste vetten van dierlijken oorsprong, deze mogen 0,5 % water hebben). Ze moeten vrij zijn van schadelijke stoffen, minerale oliën of andere vreemde bestanddeelen. Ze mogen niet zuur of ranzig zijn. Kleur, geur en smaak moeten normaal, sesamolie, katoenzaadolie en kapokolie mogen niet aanwezig zijn. Indien deze waren verpakt verkocht worden, moeten Ze als zoodanig op de verpakking duidelijk aangeduid worden. In winkels, verkoopplaatsen, markten enz., waar deze waren los verkocht worden, moet deze aanduiding aangebracht zijn op of boven de voorraden met latijnsche hoofddrukletters van minstens 2 cm hoogte en 2 mm lijndikte.