Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Sesamolie

betekenis & definitie

Sesamolie wordt geslagen uit het witte of zwarte sesamzaad, (Sesamum indicum). Dit zaad wordt voornamelijk in EngelschIndië, China en Oost-Indië gekweekt. De zwarte variëteit levert de beste tafelolie; het witte sesamzaad echter de beste veekoek. De massa, die na het olieslaan achterblijft, is zeer rijk aan eiwit en vormt een uitstekend veevoeder.

Tegenwoordig worden ook groote hoeveelheden sesamzaad gewonnen in Mexico, Aegypte, Japan en CochinChina. Vroeger was Frankrijk een voorname afnemer van deze olie. De olie is door een kleurreactie uitstekend te herkennen, daarom hebben enkele landen o.a. Duitschland voorgeschreven, dat de margarine steeds sesamolie moet bevatten, zoodat men door de genoemde kleurreactie onmiddellijk margarine van andere spijsvetten zou kunnen onderscheiden. Ook in ons land worden belangrijke hoeveelheden olie en zaad ingevoerd. Voor de algemeene eischen van zuiverheid zie Spijsoliën.