Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Raapolie

betekenis & definitie

Raapolie is een spijsolie, die geslagen wordt uit zaden van Brassica-soorten. (Brassica campestris, het gewone koolzaad en Brassica rapa, het raapzaad). Vroeger werden groote hoeveelheden in Europa gecultiveerd, thans is dit zeer verminderd, mede door den aanvoer van allerlei oliehoudende zaden uit andere werelddeelen. Koudgeslagen raapolie was eertijds de patentolie, die voor verlichting dienst deed. Thans dient deze olie vaak voor het bakken van visch.

Volgens voorschrift van het Olie- en Vettenbesluit mag alleen koudgeslagen raapolie ook „boterolie” genoemd worden. De benaming boterolie, zou eenige verwantschap met boter kunnen doen veronderstellen, als zoodanig is zij niet in overeenstemming met den geest van de Warenwet. Men heeft hier echter concessie moeten doen aan een traditioneel gebruik. Het kan echter van nut zijn door er hier nog eens op te wijzen, dat bedoeld product niets met boter heeft te maken. Andere spijsoliën, die niet uit slazaad verkregen zijn, mogen „sla-olie" genoemd worden. De naam „tafelolie” wordt in het Olie- en Vettenbesluit niet genoemd. Voor de verschillende zuiverheidseischen waaraan dergelijke spijsoliën moeten voldoen, verwijzen wij naar Spijsoliën.