Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Paddenstoelen (voedingswaarde)

betekenis & definitie

Paddenstoelen (voedingswaarde) - In voedingswaarde staan paddenstoelen ongeveer gelijk met groenten. De vergelijking met vleesch valt ongetwijfeld in het nadeel der paddenstoelen uit. Zij bevatten ongeveer 90 % water, 3,5 % eiwit, 0,3 % vet en 4,5 % koolhydraten. Voor vleesch bedragen deze waarden ongeveer: 70 % water, 20 % eiwit, 7 % vet en 0,4 % koolhydraten.

De stikstofhoudende stoffen uit paddenstoelen zijn in voedzaamheid zeker niet gelijk te stellen met de eiwitten uit vleesch. Toch zijn deze verbindingen ook voor de voeding van groot belang, omdat ze de aantrekkelijkheid van spijzen, die met behulp hiervan gekruid zijn, zeer kunnen verhoogen. Secundair zijn ze dus van groote beteekenis.