Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Maanzaad

betekenis & definitie

Maanzaad - Dit zaad wordt speciaal door de Joodsche bakkers gebruikt. Het wittebrood wordt vaak door hen met maanzaad bestrooid. Maanzaad wordt voornamelijk gekweekt in Engelsch-Indië tegenwoordig ook wel in ons land. Het wordt gewonnen uit de Zaaddoos van de papaver (Papaver somniferum), dezelfde plant, waaruit door insnijding van de onrijpe zaaddoos het opiumsap verkregen wordt.

Ondanks het feit dat het zaad van een narcotische plant gewonnen wordt, heeft maanzaad geen spoor van bedwelmende eigenschappen. Ook de vette olie uit maanzaad geldt als een zeer fijne, witte tafelolie. Het maanzaad bevat dikwijls mijt en kan daarvan gemakkelijk bevrijd worden door den zak even op den bakkersoven te drogen. Het maanzaad moet frisch geuren niet duf, zuur of mijterig, niet gekleurd zijn en aangeduid worden als „wit”, of „blauw” maanzaad.