Wat is de betekenis van gelatine?

2024-04-27
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

gelatine

gelatine - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) (kookkunst) van beenderen door uitkoken vervaardigd geleiachtig eiwitpreparaat, dat vroeger werd gebruikt als lijm maar nu onder E-nummer E441 als bindmiddel om bijv. puddingen, crèmes of compotes stijver te maken Verwante begrippen aspik, verdikkingsmiddel

2024-04-27
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

gelatine

gelatine - zelfstandig naamwoord uitspraak: zje-la-ti-ne 1. kleurloos bindmiddel dat meestal van beenderen gemaakt is ♢ je gebruikt gelatine om de pudding op te stijven Zelfstandig naamwoord: zje-la-ti-ne de gelatine...

2024-04-27
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

gelatine

Lijm- of bindingsstof en is verkregen door het uitkoken van beenderen of visgraten. Gelatine is kleur- en reukloos en heeft als belangrijkste eigenschap in een warme vloeistof op te lossen en bij afkoeling tot gelei te stollen. Gelatine wordt dan ook gebruikt bij de bereiding van geleien en bepaalde soorten puddingen. Ook bij de bereiding van diver...

2024-04-27
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Gelatine

(uitspr. zje-) [Fr. gélatine, v. It. gelatina, van gelare = doen bevriezen, bevriezen, van Lat. gelare, gelatum = doen bevriezen, van gelu = vorst] bep. geleiachtige eiwitstof, smaakloos en reukloos, verkregen uit collageen (eiwit in bindweefsel, been en kraakbeen) van kalfsbeenderen of schapevellen....

2024-04-27
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Gelatine

geleiachtig eiwitpreparaat; verdikkingsmiddel

2024-04-27
Art & Architecture Thesaurus

Getty Research Institute (1990)

gelatine

gelatine - Een in water oplosbare, smakeloze, kleverige vorm van behandeld collageen dat is verkregen uit botten, hoeven of huiden en wordt gebruikt als dispersiemiddel, stijfsel, kleefstof of deklaag voor fotografische films en als stabilisator voor levensmiddelen en farmaceutische preparaten. Heeft een hoog moleculair gewicht na verwerking, in te...

2024-04-27
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Gelatine

1. als men beenderen en huid uitkookt, verkrijgt men beenderlijm of glutine, een lijmachtige massa, ontstaan uit het eiwit van gekweekt madeliefje het bindweefsel. Voor de handel wordt het tot doorzichtige, soms gekleurde blaadjes verwerkt, gelatine genoemd. Ze worden voor de vervaardiging van lijm of voor de bereiding van pudding en...

2024-04-27
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

gelatine

(L., gelare = stollen), eiwit verkregen uit collageen van beenderen. Vormt met water een elastisch gel.

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-27
Zuid-afrikaans woordenboek

H.J. Terblanche - M.A., D. Litt

gelatine

jellieagtige stof.