(gr. Tyros, semietisch Sûr, in den bijbel Zor, d. i. rots) de beroemdste onder de zeesteden van Phenicië, jonger dan Sidon, maar toch zeer oud, werd een der voornaamste en rijkste handels- en industriesteden der oude wereld en bloeide ook door kunst en wetenschap.
Van de Tyriërs leerden de Israëlieten bouwkunst en scheepvaart. De Tyriërs drongen zelfs tot in den Atlantisehen Oceaan door, haalden tin uit Britannië en wellicht ook barnsteen uit de Oostzee. Gades (tegenw. Cadix) in Spanje en Cartbago in Afrika waren koloniën van T., welks bloei dateert van den bouw der stad op het tegenover Oud-Tyrus gelegen eiland door koning Hiram in de 10 eeuw v. Chr.; het oorspronkelijk meer dan 700' m. van de kust verwijderde rotseiland (thans schiereiland) was met, reusachtige muren versterkt, had een omtrek van 4 km. en bezat, twee havens. Het voornaamste heiligdom der stad was de tempel van Melkart.
T. werd tevergeefs belegerd door Salmanassar van Assyrië (727—722) en 13 jaar lang (585—572) door den babyl. koning Nebukadnezar; Alexander den Gr. gelukte het, na zes maanden (822) de stad te bedwingen. Keizer Severus verhief de stad tot rom. kolonie met lat. recht; in den apostolischen tijd reeds bestond in T. een christengemeente; 355 werd aldaar een concilie gehouden; 638 viel de stad in handen der Arabieren; ten tijde der kruistochten was zij een hoofdvesting en belangrijke handelsplaats; 27 Juni 1124 viel zij' in handen der christenen. Daarop werd T. zetel van een graafschap en een aartsbisdom; 1174 was daar de beroemde geschiedschrijver Willem van Tyrus aartsbisschop. In 1191 viel de stad voor goed in handen der Mohammedanen en geraakte onder turksche heerschappij meer en meer in verval.De plaats der oude eilandstad wordt thans ingenomen door het armzalige vlek Sûr, 38 km. ten z. van Saida (Sidon); de haven is verzand en de handel heeft zich naar Beiroet verplaatst. De plaats telt circa 6009 'inw. Het eiland is een schiereiland, geworden door aanslibbing van den dam, welken Alexander de Gr., toen hij de stad belegerde, liet aanleggen.