het conserveeren van eieren in hun geheel, of van hun inhoud. Om eieren in hun geheel te conserveeren moet de poreuse kalkschaal tegen het indringen van de lucht met een luchtdicht hulsel omgeven worden: deze afsluiting der lucht kan op verschillende manieren worden bereikt. Volgens Bedicovets methode bestrijkt men de schaal met een geconcentreerde oplossing van gummi arabicuin; anderen bezigen vernissen, lijnolie, kalkwater; Duilos bewaart de eieren in fijngestampte houtskool; Gaff'ard conserveertze door ze gedurende ruim een half uur in een op 50° verwarmde waterige aluinoplossing te leggen, terwijl ze dan verder in zaagsel of katoen worden bewaard; Kolbe legt ze een uur lang in een verzadigde oplossing van salicylzuur en bewaart ze dan verder in zaagsel; ook is bewaring in een koolzuur-atmosfeer in bijzonder daarvoor geconstrueerde apparaten als een probaat middel aanbevolen. Ook het geel van het ei, de dooier, waarvan door het ruime gebruik dat in de techniek van eiwit gemaakt wordt, groote hoeveelheden overblijven, wordt geconserveerd; men bedekt daartoe gepolijste staal of glasplaten met een dunne laag van het te conserveeren eigeel, en laat dit in een droogoven, onder krachtige ventilatie en bij een 50u C. niet overschrijdende temperatuur volkomen uitdrogen; het laat zich dan gemakkelijk afstooten en blijft bij zorgvuldige bewaring voor bijna onbepaalden tijd bruikbaar; wanneer de aangegeven warmtegraad bij het drogen niet is overschreden, zoo lost de geconserveerde massa in water op tot een slijmige vloeistof, die zich bij het bereiden van spijzen, bij gebak enz. evengoed als versch geklutst ei laat gebruiken. Moet het eigeel voor technische doeleinden worden geconserveerd, zoo voegt men aan den geklutsten dooier 3 tot 5 ü/0 keukenzout en 0,1 % arsenigzuur toe, waarop het in hermetisch sluitende bussen gedaan en het best in ijs verpakt wordt.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk