Gepubliceerd op 20-01-2021

Conserveeren

betekenis & definitie

organische stoffen, vooral voedings- en genotmiddelen in dusdanigen toestand brengen, dat zij langeren tijd bewaard kunnen worden, zonder aan bederf onderhevig te zijn. Dit bederf ontstaat in hoofdzaak door zich ontwikkelende organische kiemen (gist, schimmel, enz.) en het conserveeren moet zich derhalve ten doel stellen, het binnendringen van dergelijke kiemen te weren, of in de te bewaren stoffen de levensvoorwaarden voor deze kiemen te vernietigen. Dit geschiedt door verschillende methoden, als b.v. afsluiting der lucht, uitdroging, bevriezing, overgroote verhitting, aanwending van antiseptische stoffen; van eenige dezer methoden wordt in het dagelijksch leven ruim gebruik gemaakt (inmaken van groenten, inzouten van vleesch, bewaren van eieren, enz.) In den lateren tijd zijn verschillende conserveeringsmiddelen in den handel gebracht, die als werkzaam bestanddeel meerendeels zwavelige zuren, borax, boorzuur, salicylzuur, keukenzout of salpeter bevatten. In sommige wordt aluin .of zelfs arsenikzuur aangetroffen en dergelijke middelen dienen beslist te worden afgekeurd. Yan eenige der meest voorkomende C. volgt hier de samenstelling.

Berliniet 7,4% keukenzout, 9,8 % boorzuur, 45,7% borax.

Chineesch conserfpoeder, 25% keukenzout, 17,7 % boorzuur, 9,2 % natriumsulfiet

Australian salt 0,5 % eener dik vloeibare koolwaterstof, 5,5 0 0 keukenzout, 54% borax.

Real Australian Meat Preserve 36,3 gram zwaveligzuur, 9,5 gram calciumoxyde (p. liter).

Reuklooze vleeschbewaringsvloeistof van C. Dresel te Berlijn (in één liter water): 22 gr. natriumchloride, + 0,15 gr. vaniline ; 73,5 gr. natriumsulfaat; 171 gr. natriumsulfiet; 34,5 gr. zwavelig zuur; 3 gr. ijzerchloride.

Preserfzout, waarmede de uit Amerika ingevoerde hammen bestrooid zijn, bestaat uit gekristalliseerd boraxpoeder.

< >